Hledej Zobraz: Univerzity Kategorie Rozšířené vyhledávání

12 659   projektů
0 nových

Rozpustnost solí ve vodě

«»
Přípona
.doc
Typ
studijní materiál
Stažené
0 x
Velikost
0,3 MB
Jazyk
český
ID projektu
12519
Poslední úprava
20.08.2018
Zobrazeno
1 196 x
Autor:
snoopydogg
Facebook icon Sdílej na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Úvod
V přírodě i v lidském umělém snažení je voda nejdůležitějším rozpouštědlem. Je to látka zdánlivě jednoduchá: tři lehké atomy, lomená molekula se silně polárními vazbami, se dvěma volnými elektronovými páry, bez možnosti nějaký další elektronový pár přijmout, ale přesto se pyšní několika významnými vlastnostmi:
» na to, jak má nízkou hmotnost, vře neúměrně vysoko (jaký bod varu má uhlovodík srovnatelné mol. hmotnosti, který alkan vře při +100°C?), protože je propojena do prostorové sítě dosti pevnými vodíkovými můstky (elektronegativita O a H, více vazeb z jednoho centra)
» kapalná má vyšší hustotu než pevná, protože pevná látka má ve struktuře dutinky, které se při tání zčásti zaplní - viz obrázek (k úvaze: jak by to v přírodě vypadalo, kdyby tomu bylo naopak a led klesal na dno?)
» podléhá disociaci (autoprotolýze), na jejímž základě je definováno pH (kdo neumí, doplní si; znalost se předpokládá, neznalost nepromíjí).
Protože je silně polární, rozpouštějí se v ní iontové soli (nebo látky alespoň trochu polární, např. kratší organické aminy, ketony), jejichž ionty opustí krystalovou mřížku, kde byl každý kation obklopen anionty a naopak, a přejdou do vody, kde je každý ion obklopen (solvatován) molekulami vody (umět namalovat).

Klíčová slova:

fluoroanionty

kationty

soli

rozpustnost

fyzika

roztoky

sraženiny



Obsah:
  • Úvod
    Kapitola 1.: Oxo- a fluoroanionty, všechny kationty, to celé ve vodě
    Kapitola 2.:Zůstáváme ve vodě, přidáváme anionty lewisovsky ne-tvrdé
    Příklady:
    Úlohy: