Hledej Zobraz: Univerzity Kategorie Rozšířené vyhledávání

12 659   projektů
0 nových

Psychologické metody pro posuzování a hodnocení osobnosti źáka

«»
Přípona
.pdf
Typ
studijní materiál
Stažené
0 x
Velikost
0,1 MB
Jazyk
český
ID projektu
10058
Poslední úprava
03.04.2017
Zobrazeno
836 x
Autor:
kungs
Facebook icon Sdílej na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
V úvodu této kapitoly musíme učinit jednu poznámku. O posuzování a hodnocení žáka můžeme mluvit ve dvou polohách. Jedna se vyjadřuje spíše k metodické stránce problému, to znamená, že nabízí orientaci potřebnou pro metodickou dovednost učitele (seznamuje ho s příslušnými pojmy a orientuje ho v možnostech použití jednotlivých nástrojů pro hodnocení a posuzování žáků). Druhá se zaměřuje na psychologické důsledky takového hodnocení a interpretaci výsledků učitelem (s ohledem na vytváření vztahů mezi učitelem a žákem, mezi žáky navzájem), na formování atmosféry ve třídě a na postoje žáka k učení obecně. V tomto smyslu bychom mohli například konfrontovat tradiční přístup k hodnocení žáka, jak ho většina z nás zažila v osobní zkušenosti současné školy a tzv. intervenující přístup k hodnocení žáka, který do současné školy proniká v důsledku tlaku na humanizaci procesu vzdělávání.

Připouštíme, že tato kapitola věnuje prostor převážně první, tedy metodické stránce problému hodnocení a posuzování žáka, zatímco psychologickým důsledkům různých forem hodnocení žáka věnujeme větší prostor na příslušných seminářích.

Poznámka o tradičním a intervenujícím přístupu k hodnocení žáka by však neměla smysl, kdyby si student neodnesl alespoň minimální představu o povaze základních rozdílů v obou přístupech. Proto se je pokusíme velmi stručně naznačit.

Klíčová slova:

pozorování

anamnéza

analýza činnosti

psychologické testy

sociometrie

charakteristika žáka



Obsah:
  • 2.1 Rozhovor
    2.2 Pozorování
    2.3 Anamnéza
    2.4 Dotazník
    2.5 Analýza produktů žákovy činnosti
    2.6 Psychologické testy
    2.7 Experimentální metody
    2.8 Sociometrie
    2.9 Pedagogicko - psychologická charakteristika žáka