Hledej Zobraz: Univerzity Kategorie Rozšířené vyhledávání

12 659   projektů
0 nových

Produkce mléka a technologie mléčných výrobků

«»
Přípona
.pdf
Typ
studijní materiál
Stažené
1 x
Velikost
2,2 MB
Jazyk
český
ID projektu
9256
Poslední úprava
19.12.2016
Zobrazeno
1 238 x
Autor:
goldenlife
Facebook icon Sdílej na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
1. SLOŽENÍ MLÉKA

1.1. Mléko - definice
Z fyziologického hlediska je mléko sekret mléčné žlázy samic savců určený pro výživu novorozených mláďat. Pro mláďata savců je v prvním období života jedinou potravou. Mléko proto obsahuje složky nezbytné pro růst a vývoj mláďat (bílkoviny, tuk, sacharidy, minerální látky, vitaminy). V mléce se nachází i další látky, které plní důležité fyziologické funkce např. imunoglobuliny, antimikrobiální látky, enzymy, inhibitory enzymů, enzymy vázající proteiny a další biologicky aktivní látky (růstové faktory a hormony). Mléko je komplexní biologická tekutina, jejíž složení a fyzikálně-chemické vlastnosti jsou druhově specifické a odrážejí výživové potřeby mláďat savců (tabulka č. 1).

Klíčová slova:

složení mléka

produkce

mikrobiologie syrového mléka

sanitace

fermentace

máslo

sušené mléko



Obsah:
  • 1. Složení mléka 5
    2. Vlastnosti mléka 36
    3. Faktory ovlivňující produkci a jakost mléka 41
    4. Kozí a ovčí mléko 52
    5. Mikrobiologie syrového mléka 55
    6. Nesnášenlivost mléka 58
    7. Hygiena získávání mléka 60
    8. Sanitace dojícího zařízení 62
    9. Mléko - surovina ke zpracování 65
    10. Přejímka mléka na farmě, přeprava mléka, příjem mléka v mlékárně 68
    11. Mlékárenské ošetření mléka a příprava pro jeho zpracování 69
    12. Konzumní mléko a smetana 80
    13. Zahuštěné mléko a mléčné výrobky 82
    14. Sušené mléko a mléčné výrobky 86
    15. Máslo 89
    16. Mlékařské mikrobiální kultury 92
    17. Fermentované mléčné výrobky 94
    18. Sýry 96
    19. Moderní technologie v mlékařství 104
    20. Literatura 106