Hledej Zobraz: Univerzity Kategorie Rozšířené vyhledávání

12 659   projektů
0 nových

Přehled dílčích terminologických systémů v oboru ošetřovatelství a jejich charakteristiky. OMAHA systém, HHCC systém, VIPS model, PCD soubor, PND soubor

«»
Přípona
.pdf
Typ
studijní materiál
Stažené
5 x
Velikost
0,1 MB
Jazyk
český
ID projektu
10073
Poslední úprava
03.04.2017
Zobrazeno
774 x
Autor:
kungs
Facebook icon Sdílej na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Přehled dílčích terminologických systémů v oboru ošetřovatelství a jejich charakteristiky. OMAHA systém, HHCC systém, VIPS model, PCD soubor, PND soubor.

OMAHA - systém zdravotních problémů v komunitní péči
Jedná se o nejstarší ošetřovatelskou klasifikaci, která se ale selektivně orientuje pouze na komunitní zdraví. Systém nabízí relativně jednoduchá, snadno srozumitelná, na výzkumu založená a počítačovou metodou organizovaná a měřená data o provedených činnostech u nemocného. Kompletní termíny, kódy a definice jsou uvedeny ve dvou publikacích autorů Martin a Scheet. Práce na Omaha systému byly zahájeny v roce 1970. V období let 1975 až 1986 byly grantovou oporou podpořeny tři výzkumné projekty vývoje a tříbení Omaha systému. Poté mezi rokem 1989 a 1993 byly výzkumné aktivity věnovány otázkám reliability, validity a použitelnosti.

Omaha systém je založen na dynamické a interaktivní povaze ošetřování nebo procesu řešení problémů, vztahu pacient - klinický lékař a konceptu diagnostického usuzování, klinického závěru a zlepšení kvality.

Klíčová slova:

komunitní péče

omaha systémy

ošetřovatelská dokumentace

patient care

nursing data set



Obsah:
  • OMAHA - systém zdravotních problémů v komunitní péči
    Aplikace a struktura Omaha systému
    HHCC - Home Health Care Classification Systém
    VIPS - švédský model pro ošetřovatelskou dokumentaci
    Patient Care Data Set
    Perioperative Nursing Data Set