Hledej Zobraz: Univerzity Kategorie Rozšířené vyhledávání

12 659   projektů
0 nových

Personální percepce

«»
Přípona
.pdf
Typ
studijní materiál
Stažené
1 x
Velikost
0,1 MB
Jazyk
český
ID projektu
10063
Poslední úprava
03.04.2017
Zobrazeno
1 468 x
Autor:
kungs
Facebook icon Sdílej na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
PERSONÁLNÍ PERCEPCE

1. Definice

Personální percepce je vnímání, v němž jsou formovány naše názory, dojmy a postoje k jiným lidem, případně k vztahům mezi nimi (interpersonální percepce).
Rozdíl od vnímání objektů je v tom, že si uvědomujeme, že nevnímáme standardní fyzikální proměnné, ale za projevy lidí hledáme motivy. Navíc vnímaná osoba si představuje, co vnímající "vidí" a vnímající si naopak uvědomuje, co si vnímaná osoba myslí, že ona "vidí". Tedy v personální percepci hrají roli vzájemné vztahy.

Podle Secorda - Backmana probíhá od informace z fyzického zjevu, jimž vnímající přiřazuje pocity a poznatky pramenící ze zkušenosti s objektem vnímání a nakonec se formují konstrukce dojmů, do nichž kombinujeme předpokládané přívlastky osobnostních rysů (např. muž pozoruje ženu, vidí atraktivní blondýnku, která evokuje vzpomínky na onu odbarvenou blondýnku, se kterou se rozešel pro její nevěru a výsledný dojem směřuje k utvrzení vlastního přesvědčení o tom, že krása falešných blondýnek, je nebezpečná, o čemž ho nakonec utvrzuje rčení "krásná, ale hloupá" či "dlouhé vlasy, krátký rozum).

Klíčová slova:

personální percepce

primárnost

osobnost

přesnost

objektivita

analogizování



Obsah:
  • 1. Definice
    2. Otázka přesnosti a objektivity v personální percepci.
    3. Chyby personální percepce