Popis:
		Mikroorganismy jsou všudypřítomné a jejich role při výrobě a uchovávání potravin, ať již pozitivní či negativní, je zcela zásadní. Pracovníci, kteří vstupují do potravinového řetězce, buď jako výrobci či prodejci nebo jako zástupci dozorových orgánů, by proto měli být o problematice mikroorganismů alespoň v základních rysech informováni. To bezezbytku platí pro absolventy bakalářského, ale i navazujícího magisterského studijního programu Bezpečnost a kvalita potravin realizovaného na Fakultě veterinární hygieny a ekologie Veterinární a farmaceutické univerzity Brno.
Učební text je určen přednostně studentům bakalářského studijního programu, pro něž je předmět Mikrobiologie potravin a mikrobiologické laboratorní metody jediným studijním předmětem, který je komplexním způsobem seznamuje s problematikou mikroorganismů, jejich vlivu na potraviny a také s metodami používanými při mikrobiologickém vyšetření potravin a potravinových surovin. Cílem tohoto učebního textu je poskytnout studentům základní informace o mikroorganismech, a to se zřetelem na vlastnosti a charakteristiky významné zejména z pohledu potravinářské mikrobiologie. Po stručném úvodu a historickém přehledu jsou uvedeny stěžejní oblasti obecné mikrobiologie - taxonomie prokaryot, kultivace mikroorganismů, morfologie mikroorganismů, stavba bakteriální buňky, genetika bakterií, růst, množení, výživa a metabolismus bakterií. Následuje část týkající se přežívání mikroorganismů v potravinách - vliv vnitřních a vnějších faktorů, teorie překážek, prediktivní mikrobiologie, vztahy mezi mikroorganismy a vliv sanitačních prostředků na mikroorganismy v potravinách. Pozornost je věnována také problematice indikátorových mikroorganismů a potravinářsky významným kvasinkám a plísním.
Závěrem bychom rády poděkovaly recenzentům Mgr. Andree Vávrové, Ph.D. a Prof. MVDr. Aloisi Čížkovi, CSc. za kritické a konstruktivní připomínky.
		
        
    
    Klíčová slova:
		
		  		  mikrobiologie
		  		  taxonomie
		  		  kultivace
		  		  bakteriální buňky
		  		  metabolismus
		  		  kvasinky
		  		
		
				
		
		Obsah:
		
				- 1. ÚVOD DO MIKROBIOLOGIE POTRAVIN (MVDr. Šárka Bursová, Ph.D.) -8-
 1.1. Významné historické milníky -8-
 1.2. Základní pojmy -10-
 1.3. Výskyt a význam mikroorganismů -12-
 2. TAXONOMIE PROKARYOT (MVDr. Šárka Bursová, Ph.D.) -13-
 2.1. Prokaryotní organismy -13-
 2.2. Taxonomie -14-
 3. KULTIVACE MIKROORGANISMŮ (MVDr. Lenka Necidová, Ph.D.) -19-
 3.1. Kultivační média -19-
 3.2. Metody kultivace mikroorganismů -19-
 3.3. Podmínky kultivace -20-
 4. MORFOLOGIE BAKTERIÍ (MVDr. Šárka Bursová, Ph.D.) -22-
 4.1. Koky -22-
 4.2. Tyčinky -23-
 4.3. Vláknité a bizarní bakterie -23-
 5. STAVBA BAKTERIÁLNÍ BUŇKY (MVDr. Šárka Bursová, Ph.D.) -24-
 5.1. Základní struktura -24-
 5.2. Chemické složení -25-
 5.3. Buněčná stěna -25-
 5.4. Cytoplasmatická membrána -28-
 5.5. Cytoplasma a struktury v ní uložené -29-
 5.6. Bičíky -32-
 5.7. Další povrchové struktury -33-
 5.8. Bakteriální spory -34-
 6. GENETIKA BAKTERIÍ (Mgr. Marta Dušková, Ph.D.) -37-
 6.1. Genetická informace a struktura nukleových kyselin -37-
 6.2. Přenos genetické informace -38-
 6.3. Geny -39-
 6.4. Mutace DNA -41-
 6.5. Rekombinace -41-
 6.6. Výměna genetické informace mezi bakteriemi -42-
 6.7. Genové inženýrství -44-
 7. RŮST A MNOŽENÍ BAKTERIÍ (MVDr. Šárka Bursová, Ph.D.) -45-
 7.1. Životní cyklus bakteriální buňky -46-
 7.2. Růstová křivka bakteriální populace -47-
 7.3. Kontinuální kultivace bakterií -49-
 7.4. Planktonický růst a růst v podobě biofilmu -49-
 8. VÝŽIVA BAKTERIÍ A PŘÍJEM ŽIVIN (MVDr. Šárka Bursová, Ph.D.) -50-
 8.1. Výživa bakterií -50-
 8.2. Příjem živin bakteriální buňkou -52-
 9. METABOLISMUS BAKTERIÍ (MVDr. Šárka Bursová, Ph.D.) -55-
 9.1. Metabolismus chemotrofních bakterií - základní informace -56-
 9.2. Energetický metabolismus chemoorganotrofních bakterií -59-
 9.3. Vstup substrátů do katabolismu chemoorganotrofních bakterií -67-
 9.4. Anabolismus chemoorganotrofních bakterií -69-
 10. FAKTORY OVLIVŇUJÍCÍ PŘEŽÍVÁNÍ MIKROORGANISMŮ V POTRAVINÁCH (MVDr. Lenka Necidová, Ph.D.) -71-
 10.1. Vnitřní faktory -72-
 10.2. Vnější faktory -78-
 10.3. Další faktory -82-
 11. TEORIE PŘEKÁŽEK, PREDIKTIVNÍ MIKROBIOLOGIE (MVDr. Lenka Necidová, Ph.D.) -83-
 12. VZTAHY MEZI MIKROORGANISMY (MVDr. Šárka Bursová, Ph.D., MVDr. Lenka Necidová, Ph.D.) -86-
 13. VLIV SANITACE NA MIKROORGANISMY V POTRAVINÁCH (MVDr. Šárka Bursová, Ph.D., MVDr. Lenka Necidová, Ph.D.) -88-
 13.1. Mechanismy účinku desinfekčních látek -89-
 13.2. Základní skupiny desinfekčních látek -89-
 14. INDIKÁTOROVÉ MIKROORGANISMY (MVDr. Lenka Necidová, Ph.D.) -93-
 14.1. Celkový počet mikroorganismů -94-
 14.2. Bakterie čeledi Enterobacteriaceae -95-
 14.3. Koliformní bakterie -95-
 14.4. Escherichia coli -96-
 14.5. Enterococcus spp. -97-
 14.6. Další indikátorové mikroorganismy -97-
 15. KVASINKY A JEJICH VÝZNAM V POTRAVINÁŘSTVÍ (MVDr. Šárka Bursová, Ph.D.) -98-
 15.1. Základní charakteristika -98-
 15.2. Rozmnožování kvasinek -101-
 15.3. Výskyt kvasinek a jejich význam v potravinářství -103-
 16. PLÍSNĚ A JEJICH VÝZNAM V POTRAVINÁŘSTVÍ (MVDr. Šárka Bursová, Ph.D.) -105-
 16.1. Základní charakteristika -105-
 16.2. Rozmnožování plísní -106-
 16.3. Výskyt plísní a jejich význam v potravinářství -108-
 16.4. Mykotoxiny (Mgr. Marta Dušková, Ph.D.) -111-
 Použitá literatura -113-