Hledej Zobraz: Univerzity Kategorie Rozšířené vyhledávání

12 659   projektů
0 nových

Mikrobiologické laboratorní metody

«»
Přípona
.pdf
Typ
studijní materiál
Stažené
1 x
Velikost
2,4 MB
Jazyk
český
ID projektu
8847
Poslední úprava
11.10.2016
Zobrazeno
999 x
Autor:
katerina.loumova
Facebook icon Sdílej na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
1. KULTIVAČNÍ METODY

Zlatým standardem při hodnocení mikrobiologické kvality potravin stále zůstává, i přes velký rozvoj alternativních metod, kultivační vyšetření. Kultivační metody jsou obvykle metodami referenčními, umožňují jak kvantitativní tak kvalitativní stanovení.

Cílem kvantitativních metod je stanovení počtu životaschopných buněk cílové skupiny mikroorganismů. Mezi základní techniky patří metoda zalití, metoda roztěru a metoda stanovení nejpravděpodobnějšího počtu mikroorganismů (MPN, Most Probable Number). Stanovení počtu některých mikroorganismů (zejména patogenů) může být rozšířeno o krok resuscitace, jehož cílem je zachycení i stresovaných či subletálně poškozených buněk. Jednou z možností je např. využití membránových filtrů, které se po filtraci nejdříve krátce kultivují na neselektivním médiu a teprve poté se filtr umístí na selektivní agar (stanovení počtu Escherichia coli O157 v potravinách). Další možností je homogenizace vzorku v neselektivní či částečně selektivní tekuté půdě a jeho krátká resuscitace při laboratorní teplotě, jako je tomu např. při stanovení počtu Listeria monocytogenes.

Kvalitativní stanovení je zaměřeno na průkaz přítomnosti či absence cílového mikroorganismu v dané navážce vzorku. Tento typ stanovení je časově i materiálově náročnější a obvykle probíhá v několika na sobě navazujících stupních - primární pomnožení (předpomnožení), sekundární pomnožení, izolace a konfirmace. Cílem předpomnožení (neselektivní tekuté médium) či primárního pomnožení (selektivní tekutá půda se sníženou koncentrací inhibičních složek) je mimo jiné resuscitace stresovaných či subletálně poškozených cílových buněk. Během sekundárního pomnožení se výrazně zvyšuje počet cílových mikroorganismů. Při stanovení některých mikroorganismů se využívá pouze jeden pomnožovací krok (např. stanovení termotolerantních druhů rodu Campylobacter). Pomnožený vzorek se izoluje na pevných selektivních či selektivně diagnostických agarech. Růst cílového mikroorganismu se projeví vznikem kolonií s typickou morfologií, příp. doplněnou o charakteristické změny živného média. Protože jenom velmi málo používaných diferenciálních živných médií je zcela specifických, je nejen při kvalitativním stanovení nezbytné provést vhodnými metodami konfirmaci suspektních kolonií cílových mikroorganismů.

Klíčová slova:

kultivační metody

mikroskopické metody

imunologické metody

nepřímé metody

bakteriální toxiny



Obsah:
  • 1. Kultivační metody (mvdr. šárka bursová, ph.d.) -7-
    1.1. Vybrané komerční kultivační soupravy -8-
    1.2. Systém tempo -8-
    2. Automatizované systémy využívané při identifikaci mikroorganismů (mgr. marta dušková, ph.d.) -11-
    2.1. Systém vitek® (mvdr. šárka bursová, ph.d.) -11-
    2.2. Systém biolog -12-
    2.3. Hmotnostní spektrometrie maldi-tof -13-
    2.4. Biosenzory -15-
    3. Mikroskopické metody (mvdr. šárka bursová, ph.d.) -18-
    3.1. Fluorochromy a sondy používané v mikroskopii -18-
    3.2. Základní druhy mikroskopie -19-
    3.3. Přímá epifluorescenční filtrační technika - deft -21-
    3.4. Průtoková cytometrie -22-
    4. Imunologické metody (mvdr. šárka bursová, ph.d.) -25-
    4.1. Aglutinační testy -25-
    4.2. Imunochromatografická metoda -26-
    4.3. Enzyme-linked immunosorbent assay - elisa -28-
    4.4. Enzyme-linked fluorescent assay - elfa (mvdr. lenka necidová, ph.d.) -32-
    5. Metody molekulární biologie (mgr. marta dušková, ph.d.) -35-
    5.1. Způsoby izolace nukleových kyselin -35-
    5.2. Polymerázová řetězová reakce (pcr) -36-
    5.3. Hybridizační techniky -41-
    6. Nepřímé metody (mvdr. šárka bursová, ph.d.) -44-
    6.1. Elektrické metody -44-
    6.2. Radiometrické stanovení 14co2 -47-
    6.3. Limulus amebocyte lysate test - lal test -48-
    6.4. Atp bioluminiscenční test -49-
    7. Stanovení citlivosti mikroorganismů k aml (mvdr. šárka bursová, ph.d.) -53-
    7.1. Rezistence mikroorganismů k aml -53-
    7.2. Semikvantitativní metody -55-
    7.3. Kvantitativní - diluční metody -56-
    7.4. Genotypové metody stanovení rezistence -59-
    8. Stanovení bakteriálních toxinů (mvdr. lenka necidová, ph.d.) -61-
    8.1. Toxiny staphylococcus aureus -61-
    8.2. Toxiny bacillus cereus -66-
    8.3. Toxiny clostridium botulinum -69-
    9. Typizační metody a jejich využití při epidemiologickém šetření alimentárních onemocnění (doc. mvdr. renáta karpíšková, ph.d., mgr. petra myšková) -71-
    9.1. Alimentární onemocnění -71-
    9.2. Typizační metody -71-
    9.3. Případové studie -75-
    Použitá literatura -77-