Laboratorní úlohy - Materiály a komponenty pro biomedicínu
		
		
		
		Popis:
		Úloha č. 1
a) REDUKČNÍ VLASTNOSTI GLUKÓZY
Zadání úlohy
Ověřte redukční vlastnosti glukózy stříbřením.
Teoretický úvod
Cukry (sacharidy, glycidy) jsou základními mezistupni a zásobními látkami v rostlinách. Obsahuji jeden nebo více základních kamenů, každý z nich obsahujících 4 až 6 atomů uhlíku. Každý z nich má na sobě navázán atom kyslíku. Nejjednodušší látka sladké chuti je glycerin CH2OH-CHOH-CH2OH. Ten se však mezi cukry neřadí. Složitější jsou cukry alkoholické o vzorci CH2OH-(CHOH)n-CH2OH, kde n=2 až n=4. Nejznámější z nich je sorbitol neboli sorbit (6 atomů uhlíku, tedy n=4) v nomenklatuře EU označovaný E420 a užívaný jako konzervační činidlo a sladidlo pro diabetiky v malých množstvích neškodné.
		
        
    
    Klíčová slova:
		
		  		  glukóza
		  		  škrob
		  		  koroze kovů
		  		  vitamíny
		  		  celaskon
		  		  ionty
		  		  koncentrace
		  		  kyselost
		  		
		
				
		
		Obsah:
		
				- Úloha č. 1 4
 a) REDUKČNÍ VLASTNOSTI GLUKÓZY 4
 Zadání úlohy 4
 Teoretický úvod 4
 Pokovení stříbrem 6
 Pracovní postup 6
 b) ŠKROB A JEHO VLASTNOSTI 7
 Zadání úlohy 7
 Potřeby: 7
 Cíl úlohy 7
 Teoretický úvod 7
 Úloha č. 2 KOROZE KOVŮ V ELEKTROLYTECH 9
 Zadání úlohy 9
 Cíl úlohy 9
 Teoretický úvod 9
 Koroze 9
 Korozní odolnost kovů 9
 Pasivita a pasivace 11
 Elektrody použité při měření 12
 Připojení článku 13
 Pracovní postup 13
 Úloha č. 3 PŘÍPRAVA HYDROGELU A MĚŘENÍ JEHO ZÁKLADNÍCH FYZIKÁLNÍCH VLASTNOSTÍ 15
 Zadání úlohy: 15
 Teoretický úvod 15
 Makromolekulární sloučeniny 15
 Fyzikální vlastnosti 17
 Praktická část 18
 Popis postupu sestavení formy 18
 Pracovní postup 19
 Úloha č. 4 STANOVENÍ VITAMÍNU C V CELASKONU 20
 Zadání 20
 Teoretický úvod 20
 Vitamín C 20
 Vitamín C v přírodě 20
 Zdroje vitamínu C 20
 Vliv zpracování potravin na vitamín C 21
 Vliv vitamínu C na zdraví člověka 21
 Projevy nedostatku vitamínu C 21
 Projevy přebytku vitamínu C 21
 Titrace 21
 Stanovení obsahu kyseliny askorbové pomocí Jodometrické titrace 22
 Postup měření 22
 Úloha č. 5 STANOVENÍ KOROZNÍHO POTENCIÁLU PRÁŠKOVÉHO MATERIÁLU .. 24
 Zadání 24
 Teoretický úvod 24
 Chemikálie 27
 Pomůcky a sklo 27
 Pracovní postup 27
 Úloha č. 6 29
 a) MĚŘENÍ KONCENTRACE IONTŮ POMOCÍ IONTOVĚ SELEKTIVNÍCH ELEKTROD 29
 Zadání úlohy: 29
 Cíl úlohy 29
 Teoretický úvod 29
 Postup měření 33
 b) MĚŘENÍ KYSELOSTI A pH ROZTOKŮ 33
 Zadání úlohy 33
 Teoretický úvod 33
 Pracovní postup 34
 
 
 
 
 
  O souborech cookie na této stránce
  Soubory cookie používáme pro funkční účely, pro shromažďování a analýzu informací o výkonu a používání stránky.