Hledej Zobraz: Univerzity Kategorie Rozšířené vyhledávání

12 659   projektů
0 nových

Laboratorní úlohy - Materiály a komponenty pro biomedicínu

«»
Přípona
.pdf
Typ
studijní materiál
Stažené
0 x
Velikost
1,3 MB
Jazyk
český
ID projektu
12315
Poslední úprava
26.06.2018
Zobrazeno
785 x
Autor:
snoopydogg
Facebook icon Sdílej na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Úloha č. 1
a) REDUKČNÍ VLASTNOSTI GLUKÓZY


Zadání úlohy
Ověřte redukční vlastnosti glukózy stříbřením.

Teoretický úvod
Cukry (sacharidy, glycidy) jsou základními mezistupni a zásobními látkami v rostlinách. Obsahuji jeden nebo více základních kamenů, každý z nich obsahujících 4 až 6 atomů uhlíku. Každý z nich má na sobě navázán atom kyslíku. Nejjednodušší látka sladké chuti je glycerin CH2OH-CHOH-CH2OH. Ten se však mezi cukry neřadí. Složitější jsou cukry alkoholické o vzorci CH2OH-(CHOH)n-CH2OH, kde n=2 až n=4. Nejznámější z nich je sorbitol neboli sorbit (6 atomů uhlíku, tedy n=4) v nomenklatuře EU označovaný E420 a užívaný jako konzervační činidlo a sladidlo pro diabetiky v malých množstvích neškodné.

Klíčová slova:

glukóza

škrob

koroze kovů

vitamíny

celaskon

ionty

koncentrace

kyselost



Obsah:
  • Úloha č. 1 4
    a) REDUKČNÍ VLASTNOSTI GLUKÓZY 4
    Zadání úlohy 4
    Teoretický úvod 4
    Pokovení stříbrem 6
    Pracovní postup 6
    b) ŠKROB A JEHO VLASTNOSTI 7
    Zadání úlohy 7
    Potřeby: 7
    Cíl úlohy 7
    Teoretický úvod 7
    Úloha č. 2 KOROZE KOVŮ V ELEKTROLYTECH 9
    Zadání úlohy 9
    Cíl úlohy 9
    Teoretický úvod 9
    Koroze 9
    Korozní odolnost kovů 9
    Pasivita a pasivace 11
    Elektrody použité při měření 12
    Připojení článku 13
    Pracovní postup 13
    Úloha č. 3 PŘÍPRAVA HYDROGELU A MĚŘENÍ JEHO ZÁKLADNÍCH FYZIKÁLNÍCH VLASTNOSTÍ 15
    Zadání úlohy: 15
    Teoretický úvod 15
    Makromolekulární sloučeniny 15
    Fyzikální vlastnosti 17
    Praktická část 18
    Popis postupu sestavení formy 18
    Pracovní postup 19
    Úloha č. 4 STANOVENÍ VITAMÍNU C V CELASKONU 20
    Zadání 20
    Teoretický úvod 20
    Vitamín C 20
    Vitamín C v přírodě 20
    Zdroje vitamínu C 20
    Vliv zpracování potravin na vitamín C 21
    Vliv vitamínu C na zdraví člověka 21
    Projevy nedostatku vitamínu C 21
    Projevy přebytku vitamínu C 21
    Titrace 21
    Stanovení obsahu kyseliny askorbové pomocí Jodometrické titrace 22
    Postup měření 22
    Úloha č. 5 STANOVENÍ KOROZNÍHO POTENCIÁLU PRÁŠKOVÉHO MATERIÁLU .. 24
    Zadání 24
    Teoretický úvod 24
    Chemikálie 27
    Pomůcky a sklo 27
    Pracovní postup 27
    Úloha č. 6 29
    a) MĚŘENÍ KONCENTRACE IONTŮ POMOCÍ IONTOVĚ SELEKTIVNÍCH ELEKTROD 29
    Zadání úlohy: 29
    Cíl úlohy 29
    Teoretický úvod 29
    Postup měření 33
    b) MĚŘENÍ KYSELOSTI A pH ROZTOKŮ 33
    Zadání úlohy 33
    Teoretický úvod 33
    Pracovní postup 34