Hledej Zobraz: Univerzity Kategorie Rozšířené vyhledávání

12 659   projektů
0 nových

Alimentární onemocnění

«»
Přípona
.doc
Typ
studijní materiál
Stažené
0 x
Velikost
0,2 MB
Jazyk
český
ID projektu
9164
Poslední úprava
05.12.2016
Zobrazeno
978 x
Autor:
goldenlife
Facebook icon Sdílej na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
1. Salmonella spp.
Salmonely jsou významnými původci alimentárních onemocnění.
Roční incidence salmonelóz se v humánní populaci pohybuje kolem 270 případů na 100 000 obyvatel.

Některé serovary vyvolávají onemocnění
- výhradně u lidí a vyšších primátů, např. Salmonella Typhi a Salmonella Paratyphi A, B, C
- onemocnění lidí i zvířat (druhově specifické serotypy)

Taxonomie
Bakterie rodu Salmonella (čeleďEnterobacteriaceae) jsou charakterizováni následovně: Gram negativní, fakultativně anaerobní, nesporotvorné tyčinky

Biochemická aktivita
- utilizace glukózy
- kataláza pozitivní
- oxidáza negativní
- redukce nitrátů
- dekarboxylace lyzinu, argininu a ornitinu
- produkce sirovodíku
- test s methyl-červení je pozitivní
- testy Voges Proskauer a indol negativní.

Taxonomie
- Jsou většinou pohyblivé, (např. S. Gallinarum je nepohyblivá)
- fakultativně intracelulární patogeny
- genom salmonel má velikost 4.6-4.8 MB
- jeden nebo více plazmidů virulence (SSP)
- schopnost tvorby biofilmu.

Klíčová slova:

salmonela

mikroorganismy

patogény

bakterie

virová agens

parazitární agens

priony



Obsah:
  • 1. Salmonella spp.
    2. Campylobacter spp.
    3. Arcobacter spp.
    4. Patogenní Escherichia coli
    5. Bakterie rodu Shigella
    6. Bakterie rodu Yersinia
    7. Listeria monocytogenes - úvod
    8. Staphylococcus aureus - úvod
    9. Bacillus cereus
    10. Bakterie rodu Clostridium
    11. Virová agens
    12. Parazitární agens
    13. Priony