Hledej Zobraz: Univerzity Kategorie Rozšířené vyhledávání

12 659   projektů
0 nových

Aditivní látky

«»
Přípona
.doc
Typ
studijní materiál
Stažené
0 x
Velikost
0,1 MB
Jazyk
český
ID projektu
9165
Poslední úprava
05.12.2016
Zobrazeno
780 x
Autor:
goldenlife
Facebook icon Sdílej na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Definice

aditiva, neboli přídatné látky
• běžně se nekonzumují jako potraviny ani nejsou charakteristickými složkami potravin, ale záměrně (z technologických důvodů) se přidávají do potravin s cílem prodloužit jejich trvanlivost, zlepšit chuť, zvýraznit nebo obnovit barvu potravin, zvýšit nebo regulovat kyselost a zahušťovací vlastnosti, případně dodat sladkou chuť
• smějí být používány při výrobě potravin uvedených ve výčtu u jednotlivých látek, a to nejvýše do hodnot stanoveného „nejvyššího povoleného množství“ (NPM)
• pro přídatné látky, pro které není stanoveno NPM, lze použít při výrobě potravin v množství nezbytně nutném k dosažení zamýšleného technologického účinku při zachování zásad správné praxe. Dále jen „nezbytné množství“ (NM).
• značení pomocí E kódu (př. E 620 kyselina glutamová)

Klíčová slova:

údržnost

aróma

textura

aditivní látky

emulgátory

barviva

bělidla

aditivní látky



Obsah:
  • Definice
    Látky prodlužující údržnost
    Antimikrobiální látkyn (konzervanty)
    Antioxidanty
    Látky upravující aróma
    VOnné a chuťové látky
    Sladidla
    Acidulanty a regulátory kyselosti
    Látky hořké a povzbuzující
    INtenzifikátory aróma
    Látky upravující barvu
    Barviva
    Bělidla
    Látky upravující texturu
    Zahušťovadla a želírující prostředky
    Emulgátory
    Další aditivní látky
    Látky umožňující formulaci výrobku