Hledej Zobraz: Univerzity Kategorie Rozšířené vyhledávání

12 659   projektů
0 nových

Aditiva

«»
Přípona
.doc
Typ
studijní materiál
Stažené
0 x
Velikost
0,1 MB
Jazyk
český
ID projektu
9035
Poslední úprava
14.11.2016
Zobrazeno
530 x
Autor:
goldenlife
Facebook icon Sdílej na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Zdroje potravinářských aditiv

Potravinářská aditiva se získávají z různých zdrojů. Podle původu se rozlišují:
a) aditiva přírodního původu, např.:
- zahušťovadla ze semen (karubin), ovoce (pektin) a mořských řas (agar),
- barviva ze semen (bixin), ovoce (anthokyany) a zeleniny (karoteny),
- okyselovadla z ovoce (kyselina vinná);
b) aditiva identická s přírodními (vyráběná synteticky nebo pomocí mikroorganismů), např.:
- antioxidanty (kyselina askorbová, tokoferoly),
- barviva (karoteny),
- okyselovadla (kyselina citrónová);
c) aditiva získávaná modifikací přírodních látek, např.:
- emulgátory (z jedlých olejů a organických kyselin),
- zahušťovadla (modifikované škroby, modifikovaná celulosa),
- sladidla (sorbitol a maltitol);
d) aditiva vyráběná synteticky, např.:
- antioxidanty (BHA, BHT),
- barviva (tartrazin, indigotin, chinolinová žluť),
- sladidla (sacharin).
Původ přídatné látky nelze z etikety výrobku, do kterého byla příslušná přídatná látka přidána, zjistit.

Klíčová slova:

potravinářské aditiva

denní příjem

výrobky

reakce

identifikace

kontrola

zdroje



Obsah:
  • Zdroje potravinářských aditiv
    Identifikace potravinářských aditiv podle čísla (INS). Systém E-kódů
    Posuzování zdravotní nezávadnosti potravinářských aditiv a stanovení
    jejich akceptovatelného denního příjmu (ADI)
    Nežádoucí reakce na potravinářská aditiva
    Kontrola používání aditiv ve výrobcích