Hledej Zobraz: Univerzity Kategorie Rozšířené vyhledávání

12 659   projektů
0 nových

Vypracované státnicové otázky z tematického okruhu Účetnictví

«»
Přípona
.pdf
Typ
státnicové otázky
Stažené
1 x
Velikost
1,4 MB
Jazyk
český
ID projektu
12758
Poslední úprava
08.10.2018
Zobrazeno
957 x
Autor:
snoopydogg
Facebook icon Sdílej na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
1. Struktura Mezinárodních standardů účetního výkaznictví; úvod a předmluva k IFRS, obsah a struktura Koncepčního rámce IFRS, standardy IAS a standardy IFRS, vztah standardů a koncepčního rámci, interpretace ke standardům - SIC a IFRIC.

SIC = Stálý interpretační výbor, předchůdce IFRIC
IFRIC = Výbor pro interpretace mezinárodního účetního výkaznictví
Rada pro mezinárodní účetní standardy (IASB) = vydává standardy

Struktura Mezinárodních standardů účetního výkaznictví:
Úvod k IFRS
Úvod popisuje, mimo jiné:
• cíle rady IASB (IASB = Výbor pro mezinárodní účetní standardy),
• rozsah IFRS,
• proces sestavování standardů a interpretací,
• shodnou platnost odstavců psaných „černým písmem“ a „šedým písmem“,
• pravidla týkající se dat účinnosti,
• použití angličtiny jako oficiálního jazyka.

Klíčová slova:

mezinárodní standardy

závěrky

hmotný majetek

nemovitosti

konsolidační rozdíl

zisk

ztráty



Obsah:
  • 1. Struktura Mezinárodních standardů účetního výkaznictví; úvod a předmluva k IFRS, obsah a struktura Koncepčního rámce IFRS, standardy IAS a standardy IFRS, vztah standardů a koncepčního rámci, interpretace ke standardům - SIC a IFRIC.
    2. Oceňovací modely v rámci IFRS a jejich aplikace; oceňovací modely v rámci koncepčního rámce IFRS, oceňovací modely v rámci jednotlivých standardů; model pořizovací ceny, model přecenění, model reálné hodnoty, rozvahový model a jejich aplikace.
    3. Prezentace účetní závěrky podle IFRS; standard IAS 1, části účetní závěrky a jejich struktura, výkaz o finanční situaci, výkaz o úplném výsledku hospodaření, výkaz změn vlastního kapitálu, výkaz o peněžních tocích, příloha k účetní závěrce, výkaz o finanční situaci k počátku nejstaršího srovnávacího období, základní prvky účetní závěrky a jejich definice.
    4. Vykazování dlouhodobého hmotného majetku podle IFRS - majetek užívaný vlastníkem, standard IAS 16, uznání a oceňování majetku užívaného vlastníkem, rezervy v rámci ocenění majetku užívaného vlastníkem, odpisy dlouhodobého majetku, ztráty ze snížení hodnoty majetku.
    5. Vykazování dlouhodobého hmotného majetku podle IFRS - investice do nemovitostí, dlouhodobá aktiva držená k prodeji, standard IAS 40, standard IFRS 5, uznání a oceňování investic do nemovitostí a aktiv držených k prodeji, odpisy investic do nemovitostí a aktiv držených k prodeji, ztráty ze snížení hodnoty;
    ...
    ...
    ...
    15. Konsolidační rozdíl, jeho ekonomické pojetí. Způsob výpočtu konsolidačního rozdílu, začlenění konsolidačního rozdílu v konsolidované rozvaze a jeho uplatnění v konsolidovaném výkazu zisku a ztráty
    16. Postup při konsolidaci účetní závěrky. Jednotlivé etapy konsolidace se zaměřením na vymezení konsolidačních pravidel a vylučování vzájemných transakcí.
    17. Povinnosti konsolidující účetní jednotky. Výčet a obsahová náplň všech povinností konsolidující účetní jednotky, které vedou k sestavení konsolidované účetní závěrky až po její zveřejnění. Datum zpracování konsolidované účetní závěrky. Správní delikty v oblasti konsolidace.
    18. Rozpočty - základní pojmy (rozpočet, rozpočetnictví, úloha rozpočtů), obecné zásady sestavování rozpočtů, způsoby a metody sestavování rozpočtů. Hlediska členění rozpočtů. Dlouhodobé rozpočty jejich sestavování. Krátkodobé rozpočty a jejich sestavování. Rozpočtová rezerva. Rozpočty režijních nákladů, způsoby a problémy sestavování rozpočtů režijních nákladů. Způsoby kontroly plnění rozpočtů.
    19. Metoda Standardních nákladů - stručná charakteristika, úroveň standardů v čase a jejich charakteristika. Odchylky od standardů a jejich zjišťování, členění odchylek. Vliv technologie a organizace výroby na použití metody SN (použití metody SN v heterogenní výrobě s mechanicko-montážní technologií, použití metody SN ve sdružené výrobě, použití metody SN v homogenní výrobě s procesní technologií). Použití metody SN pro stanovení režijních nákladů.
    20. Reporting - pojem, cíle reportingu. Faktory ovlivňující reporting. Požadavky na efektivní reporting. Informační potřeby reportingu, vliv podnikového řízení na finanční reporting. Podoba a druhy reportingu.