Hledej Zobraz: Univerzity Kategorie Rozšířené vyhledávání

12 659   projektů
0 nových

Vypracované státnicové otázky z tematického okruhu Daně

«»
Přípona
.pdf
Typ
státnicové otázky
Stažené
2 x
Velikost
1,4 MB
Jazyk
český
ID projektu
12759
Poslední úprava
08.10.2018
Zobrazeno
1 062 x
Autor:
snoopydogg
Facebook icon Sdílej na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
1. Daňové systémy a související otázky - daňový systém, daňová soustava, struktura daňové soustavy, tzv. „fiskální termiti“ a jejich vliv na formování daňových soustav (resp. daňových systémů); daňové ráje (jejich členění, příklady, atd.); daňová konkurence, daňová koordinace a daňová harmonizace; trendy ve zdaňování.

Daňová soustava - představuje souhrn daní vybíraných v určitém státě v určitém čase. Z právního hlediska daně upravené v daňových zákonech. K faktorům ovlivňujícím uspořádání daňové soustavy patří velikost státu, jeho územní členění, tradice způsobu výběru daní atd. Daňový systém - širší pojem než daňová soustava. Zahrnuje kromě daňové soustavy i organizaci (správci daně), administrativu a vazby mezi daněmi (např. k ceně zboží se připočte spotřební daň a až z toho se odvede DPH). Struktura daňové soustavy - daňová soustava zabezpečuje plnění jednotlivých funkcí daní, protože každá daň se chová odlišně. Daňová soustava by měla zajišťovat efektivnost zdanění, tedy nejmenší náklady na zdanění, a aby daně nezpůsobily negativně na chování daňových subjektů, aby nebránily investicím, pracovní aktivitě, spotřebě.

Klíčová slova:

daňové systémy

příjem

daňový rezident

pasivní příjem

transferové ceny

DPH

povinnost



Obsah:
  • 1. Daňové systémy a související otázky - daňový systém, daňová soustava, struktura daňové soustavy, tzv. „fiskální termiti“ a jejich vliv na formování daňových soustav (resp. daňových systémů); daňové ráje (jejich členění, příklady, atd.); daňová konkurence, daňová koordinace a daňová harmonizace; trendy ve zdaňování.
    2. Mezinárodní zdanění příjmů - vymezení základních pojmů (mezinárodní zdanění příjmů, mezinárodní dvojí zdanění (právní a ekonomické), tax avoidance, tax evasion, treaty shopping); právní regulace mezinárodního zdanění příjmů; role OECD v mezinárodním zdanění příjmů; mezinárodní zdanění příjmů v EU; mezinárodní daňové plánování.
    3. Smlouvy o zamezení dvojího zdanění (dále jen SZDZ) - význam SZDZ; osobní, věcná a časové působnost; klasifikace SZDZ; modelová smlouva OECD a OSN (včetně vymezení základních rozdílů); interpretace SZDZ; význam SZDZ v aktivitách mezinárodního daňového plánování.
    4. Zdaňování příjmů daňových rezidentů ČR dosahujících příjmů ze zahraničí - vymezení daňového rezidenta dle zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění p. p. (dále jen ZDP), čl. 4 SZDZ a jeho aplikace, metody zamezení dvojího zdanění (výčet a popis jednotlivých metod), postup určování výsledné daňové povinnosti u daňového rezidenta ČR dosahujícího příjmu ze zahraničí.
    5. Zdaňování příjmů daňových nerezidentů ČR - vymezení daňového nerezidenta dle ZDP, rozdíl oproti daňovému rezidentu, rámcový postup při zdaňování příjmu daňového nerezidenta ze zdrojů na území ČR, prostředky daňové optimalizace daňového nerezidenta (včetně vymezení podmínek, za kterých je možné dané prostředky na straně daňového nerezidenta využít).
    6. Aktivní příjmy ve SZDZ - vymezení tzv. aktivních příjmů, rámcová pravidla pro zdaňování dané kategorie příjmů zakotvené ve SZDZ (vymezení práva státu daňové rezidence a státu zdroje příjem zdanit, atd.)
    7. Pasivní příjmy ve SZDZ - vymezení tzv. pasivních příjmů, definice pojmu skutečný vlastník, rámcová pravidla pro zdaňování dané kategorie příjmů zakotvené ve SZDZ (vymezení práva státu daňové rezidence a státu zdroje příjem zdanit, atd.)
    8. Daně v právu EU - daně v primárním právu EU; daně v sekundárním právu EU; oblasti upravené unijním právem; instituce spojené s tvorbou unijního daňového práva (včetně jejich role)
    9. Přímé daně v právu EU - upravené oblasti; bližší specifikace k jednotlivým oblastem (jakým právním předpisem je v EU upraveno, co je jeho obsahem, atd.); průmět unijní úpravy do českého právního řádu
    10. Transférové ceny - definice, pravidlo tržního odstupu, právní regulace na úrovni tuzemského, mezinárodního (včetně čl. 9 SZDZ) a unijního práva, metody stanovení transakčních cen.
    11. DPH v rámci intrakomunitární dodávky (specifikace, právní předpisy, základní pravidla)
    12. Místo zdanitelného plnění DPH (základní pravidla, specifika pro dodávky v EU, právní úprava, řešení sporných otázek)
    13. Povinnost přiznat DPH (osoby povinné přiznat a zaplatit daň, datum uskutečnění zdanitelného plnění)
    14. Administrativní a formální povinnosti osob povinných přiznat DPH (registrace, daňové přiznání, souhrnné hlášení)
    15. Daňové doklady při DPH v EU (povinnosti plátců, vystavování a doručování daňových dokladů, náležitosti)
    16. Trojstranný obchod a jeho vliv na DPH (definice, podmínky použití, výhody, nevýhody)
    17. Zasílání zboží a jeho vliv na DPH (definice, podmínky použití, výhody, nevýhody)
    18. DPH v EU: osvobozená zdanitelná plnění (s nárokem, bez nároku na odpočet, podmínky osvobození)
    19. Specifické druhy intrakomunitárních transakcí (konsignační sklady, zušlechťovací styk a práce na movité věci, přeshraniční poskytování služeb, …) a jejich vliv na DPH
    20. Zvláštní režimy (dodání použitého zboží, dodání nového dopravního prostředku, dodání zboží s montáží, …) a jejich vliv na DPH