Hledej Zobraz: Univerzity Kategorie Rozšířené vyhledávání

12 659   projektů
0 nových

Vypracované státnicové otázky z okruhu Vyšší techniky datových přenosů

«»
Přípona
.doc
Typ
státnicové otázky
Stažené
0 x
Velikost
1,5 MB
Jazyk
český
ID projektu
12604
Poslední úprava
03.09.2018
Zobrazeno
877 x
Autor:
snoopydogg
Facebook icon Sdílej na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
1. Systémy pro přenos dat, struktura, vlastnosti, chování. Obecný přístup k ochraně přenosu dat před chybami: Základní princip a jeho aplikace v různých oblastech. Schéma rozdělení protichybových kódů.
----------------------------------------------------------------------------------------
Systémy pro přenos dat, struktura, vlastnosti, chování.

PŘENOS DAT - je spolehlivý přenos diskrétních zpráv o malé nadbytečnosti, ve formě elektrického signálu po sdělovacím kanálu.
Obecnější definice přenosu dat formulována ve tvaru: PŘENOS DAT - je dálkové elektrické přemisťování informace převedené do formalizovaného tvaru.
Diskrétní zpráva - je oboustranně neomezená posloupnost symbolů diskrétní abecedy, tedy abecedy s konečným počtem charakteristických stavů a je vysílaná zdrojem informace.
Nadbytečnost (redundance) - označuje takový stav zprávy nebo vlastnost, kdy je použito větší množství prvků než je nezbytně nutné. Nadbytečnost rostě např. při zabezpečování proti chybám.
Sdělovací kanál - přenosové prostředí (Kanál) mezi místem vzniku dat (Zdroj dat) a místem využití (Spotřebič)

Základní typy signálů: - analogová data. Jsou v intervalu, který nás zajímá, spojitá.
- digitální data. V intervalu, který nás zajímá, nabývají diskretních hodnot

Systém přenosu dat (SPD)
Hledají se jednotlivé části těchto zařízení tak, aby bylo možno vyjádřit jejich chování a vazby mezi těmito částmi, tj. vyjadřuje se jejich struktura. Ta pak vymezuje celek, který se vyděluje od ostatních zařízení a jejich prvků, tj. vzniká SPD.
SYSTÉM PŘENOSU DAT - je soubor podrobněji nespecifikovaných zařízení, které slouží k technické realizaci přenosu dat.
Cesta pro přenos dat mezi datovým zdrojem ZD a datovým spotřebičem SD je zajišťována Systémem přenosu dat, jehož blokové schéma je uvedeno na Obr. 1.2.

Klíčová slova:

přenos dat

blokové kódy

konvoluční kódy

xDSL

homogenní vedení

přístupová síť

elektrické parametry



Obsah:
  • 1. Systémy pro přenos dat, struktura, vlastnosti, chování. Obecný přístup k ochraně přenosu dat před chybami: Základní princip a jeho aplikace v různých oblastech. Schéma rozdělení protichybových kódů.
    2. Detekční blokové kódy: Nesystematické kódy (ekvidistantní kódy, kódy s kostantní vahou, kódy q z n). Systematické kódy (kódy s opakováním, kódy s lichou a sudou paritou, kódy s podélnou a příčnou paritou, cyklické kódy). Korekční blokové kódy: Příklady korekčních kódů (Kódy BCH, RM kódy, RS kódy).
    3. Korekční konvoluční kódy: Způsoby definování kódů. Kódovací a dekódovací postupy. Odhady použitelnosti kódů. Příklady konvolučních kódů.
    4. Turbokódy: Obecné blokové schéma kodéru a dekodéru turbokódu. Iterativní dekódování turbokódů a meze použitelnosti. Prokládače v kodérech turbokódů a odhad velikosti prokládání. Příklad návrhu turbokódu.
    5. DSL systémy, vlastnosti, referenční konfigurace, typické uspořádání přípojky, možnosti použití. Popis jednotlivých systémů xDSL, IDSL, HDSL, SDSL, ADSL, VDSL, vlastnosti, možnosti použití, použité kódy a modulace, 2B1Q, QAM, TCM, DMT, CAP.
    6. Vliv rušení na provoz xDSL, kategorizace, dosažitelná přenosová rychlost, model přeslechů (NEXT, FEXT), princip výpočtu přeslechů, impulsní rušení. Spektrální vlastnosti xDSL přenosových systémů.
    7. Náhradní schéma homogenního vedení, primární parametry, sekundární parametry. Konstrukce symetrických sdělovacích kabelových vedení používaných v přístupové síti. Modely elektrických parametrů kabelových vedení určené pro simulaci xDSL.