Hledej Zobraz: Univerzity Kategorie Rozšířené vyhledávání

12 659   projektů
0 nových

Vypracované státnicové otázky z okruhu Teoretická informatika

«»
Přípona
.doc
Typ
státnicové otázky
Stažené
1 x
Velikost
2,2 MB
Jazyk
český
ID projektu
12602
Poslední úprava
03.09.2018
Zobrazeno
984 x
Autor:
snoopydogg
Facebook icon Sdílej na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
1. Komprese dat. Kompresní techniky. Bezeztrátová komprese. Ztrátová komprese. Měření účinnosti kompresní techniky. Modelování. Kódování.
----------------------------------------------------------------------------------------
Komprese dat:
Komprese dat je v dnešní době všudypřítomná - mobilní a video telefony, digitální televize (mpeg), web(jpeg) atd. Jeden z prvních příkladů je Morseova abeceda. Písmena vyskytující se často mají kratší zápis, než písmena méně často se vyskytující [ e (•);q (- - • -) ]. Tato myšlenka je použitá i u Huffmanova kódu (otázka č.:3). V těchto případech jde o kompresi statických dat. V mobilních telefonech jsou posílány informace o aktuálních vlastnostech vokálního traktu (syntéza), což je lepší, než posílat popis vzorků řeči. Výše uvedené typy však nejsou zdaleka všechny možnosti komprese. Dalším typem je například u zvuku vyříznutí jen rozsahu kmitočtů, které člověk vnímá (odřezání irelevantních informací), atd.
Kompresní techniky:
Budeme li hovořit o kompresním algoritmu, budeme hovořit vlastně o 3 algoritmech. První zpracovává originální reprezentaci dat , druhý který dává na výstupu reprezentaci komprimovanou a třetí algoritmus generující rekonstrukci.
Bezeztrátová komprese:
Nezpůsobují ztrátu informace = pokud byla data zkomprimována, je možné z nich obnovit originální data. Komprese textu je příkladem, kde je třeba bezeztrátové komprese využít (praktický příklad kdy jeden „překlep“ změní celou zprávu: „Do not send money“ a „Do now send money“ ). Dále je třeba použít této komprese u dat, která jsou určena k dalšímu zpracování (snímky z rentgenu, z družice).

Klíčová slova:

komprese dat

kompresní technika

huffmanovo kódování

transformace

kódování

komprese



Obsah:
  • 1. Komprese dat. Kompresní techniky. Bezeztrátová komprese. Ztrátová komprese. Měření účinnosti kompresní techniky. Modelování. Kódování.
    2. Matematické základy bezeztrátové komprese. Teorie informace. Fyzikální modely. Pravděpodobnostní modely. Markovovy modely. Kompozitní model zdroje. Jednoznačně dekódovatelné kódy. Prefixové kódy. Kraft-McMillanova nerovnost.
    3. Huffmanovo kódování. Huffmanův kódovací algoritmus. Mnimální variace. Optimalita Huffmanova kódu. Délka Huffmanových kódů. Aplikace Hoffmanových kódů.
    4. Aritmetické kódování. Kódování sekvence - vytvoření značky a dekódování značky. Vytváření binárního kódu. Efektivita aritmetického kódování. Aplikace aritmetického kódování. Srovnání Huffmanova a aritmetického kódování.
    5. Slovníkové metody kódování. Statický slovník. Digramové kódování. Adaptivní slovník. LZ77 a jeho varianty. LZ78 a jeho varianty. LZW. Komprese souborů. Komprese obrazu. Komprese u modemů.
    6. Diferenční a diferenční kódování. Předpověď DPCM. Adaptivní DPCM. Kódování řeči. Kódování obrazu.
    7. Waveletová transformace jednorozměrných signálů. Fourierova transformace, krátkodobá Fourierova transformace. MR-analýza. Konečná diskrétní waveletová transformace.
    8. Waveletová transformace dvojrozměrných signálů. Haarova transformace. Algoritmus EZW.
    9. Rozkladová slučovací schémata při kompresi. Komprese řeči. Komprese obrazu.
    10. Transformační kódování. Aplikace transformačního kódování.