Hledej Zobraz: Univerzity Kategorie Rozšířené vyhledávání

12 659   projektů
0 nových

Vypracované státnicové otázky z okruhu Pokročilé komunikační techniky

«»
Přípona
.doc
Typ
státnicové otázky
Stažené
0 x
Velikost
0,9 MB
Jazyk
český
ID projektu
12600
Poslední úprava
03.09.2018
Zobrazeno
863 x
Autor:
snoopydogg
Facebook icon Sdílej na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
1. Internet, komunikační protokoly IPv4 a IPv6, vazba IP na podsítě. TCP, UDP a ICMP. Autonomní systémy Směrovací protokoly ARP, mapování a překlady adres a DHCP.
----------------------------------------------------------------------------------------

Internet - výsledná soustava propojení velkého množství sítí různých typů. Jsou propojeny na úrovni síťové vrstvy pomocí propojovacích zařízení. Tato propojovací zařízení se v terminologii TCP/IP označují jako brány (gateway) a směrovače (router). Výhodou IP protokolu je, že zavádí jednotný formát adres a způsob adresování i jednotný formát přenášených dat na úrovni síťové vrstvy. Počátky TCP/IP se datují do konce 60. let, a jsou úzce spjaty s činností účelové agentury ARPA (Advanced Research Projects Agency) ministerstva obrany USA, která si nové protokoly nechala vyvinout pro svou počítačovou síť ARPANET. Svou dnešní podobu získaly nové protokoly zhruba v letech 1977-79.

Komunikační protokol IPv4 - Podobně jako jednotný formát adres a způsob adresování, zavádí protokol IP i jednotný formát přenášených dat na úrovni síťové vrstvy - IP datagramy. Jde o datové pakety přenášené pomocí nespojované síťové přenosové služby.
Na úrovni vrstvy síťového rozhraní jsou tyto datagramy přenášeny pomocí takových rámců, se kterými příslušná dílčí síť pracuje. Tyto se ovšem v obecném případě síť od sítě liší.
Význam přenášených dat je na úrovni jednotlivých vrstev různý. Zatímco aplikační a transportní vrstvy vůbec „neví“ o existenci jednotlivých dílčích sítí, na úrovni vrstvy síťového rozhraní se přenášejí identické rámce jen v jednotlivých dílčích sítích. V každé z nich je pak přenášen IP datagram vždy stejného formátu, který se ovšem přeci jen v něčem liší - například v hodnotě čítače, který vyjadřuje životnost paketu (součást mechanismu, který má zabránit případnému zacyklení).
IP protokol verze 4 využívá k adresování síťové adresy dlouhé 32 bitů.

Klíčová slova:

komunikační protokoly

aplikační vrstvy

elektronická pošta

paralelní procesy

distribuované systémy

stavová komunikace

mobilní komunikace



Obsah:
  • 1. Internet, komunikační protokoly IPv4 a IPv6, vazba IP na podsítě. TCP, UDP a ICMP. Autonomní systémy Směrovací protokoly ARP, mapování a překlady adres a DHCP.
    2. Protokoly aplikační vrstvy - TELNET, FTP, HTTP. Struktura řízení sítí a SNMP. MIB databáze. Principy signalizace. Soustava protokolů pro přenos dat v reálném čase - protokoly RTP, RTCP a RTSP. Signalizační protokoly pro IP sítě. Skupinová vysílání IGMP a RSVP protokol. SIP protokol. Protokoly doporučení H.323.
    3. Protokoly pro přenos elektronické pošty. Architektura elektronické pošty. Elektronická pošta v prostředí TCP/IP, SMTP protokol, protokol POP3. Časově garantované přenosy.
    4. Komunikace v distribuovaných systémech. Požadavky kladené na řídící systém, teorie konečných automatů, definice paralelních procesů, způsoby synchronizace procesů. Způsoby klasifikace výpočetních systémů, principy multitaskingu, správa a rozvrhování procesů. Problém producent-konzument a kritéria vzájemného vyloučení. Konstrukce semaforu, události, kritické oblasti, monitorů a vyrovnávacích pamětí. Způsob ošetření chyb a obsluha výjimek. Programování periferních operací a práce s operační pamětí. OSRČ a jeho řešení.
    5. Distribuované systémy na internetu. Middleware vrstva. Klient-server model. Platforma .NET Framework. SOAP protokol. Stavová komunikace.
    6. ADSL, radiové a mobilní komunikace.