Hledej Zobraz: Univerzity Kategorie Rozšířené vyhledávání

12 659   projektů
0 nových

Vypracované státnicové otázky z okruhu Moderní a síťové technologie

«»
Přípona
.doc
Typ
státnicové otázky
Stažené
1 x
Velikost
1,1 MB
Jazyk
český
ID projektu
12596
Poslední úprava
03.09.2018
Zobrazeno
852 x
Autor:
snoopydogg
Facebook icon Sdílej na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
1. Základní vlastnosti a komponenty modelu systému front. Kendallova klasifikace. Matematický popis vstupního toku a obsluhy a Markovská matice přechodů u systémů M/M/1 a M/M/1/0.
----------------------------------------------------------------------------------------
Základní vlastnosti a komponenty modelu systému front
Systém a správa front tvoří důležitou část moderních telekomunikačních služeb. Jedná se o nedílnou komponentu všech moderních telekomunikačních zařízen.
V případě klasických telekomunikačních služeb se (přepínání okruhů) teorie front se využívala především pro dimenzování počtu linek mezi spojovacími systémy (telefonními ústřednami) a pro odvození velikosti spojovacích polí v těchto systémech.
Samotný přenos dat s technologií přepínání okruhů prakticky nevyžaduje složitý systém správy front. Ale tato situace se časem výrazně změnila. Technologie přepojování okruhů je postupně nahrazena technologií přepínán paketů, kde současně přenášené datové toky patří různým službám s různými požadavky na parametry přenosu a zpravidla ani charakter příchodu datových jednotek není přesně předvídatelný. Aby jednotlivé služby byly provozovány v odpovídající kvalitě, moderní sítě založené na technologii přepínání paketů musí zajistit určitou míru garance přenosových parametrů. Proto v případě technologie přepínání paketů teorie správy front tvoří základ pro zajištění kvality služeb.
Kvalitu služeb lze sledovat z různých pohledů jako např. z hlediska rychlosti spojení (doby potřebné k získání přístupu k službě), z hlediska chybovosti (objemu dat ztracených během přenosu) nebo např. z hlediska srozumitelnosti přeneseného hlasového signálu, atd.
Zpravidla sledované parametry jsou náhodnými veličinami a výsledky jsou dány jejich průměrnou hodnotou či distribucí.
Základní otázkou při zajištění kvality služeb je stanovit, jaké typy zdrojů a v jaké míře je třeba rezervovat pro danou službu a za kolik, aby byla dosažena požadovaná kvalita.

Klíčová slova:

kendallova klasifikace

markovská matice

výkonnost protokolu

algoritmy

odesílání paketů

zahlcení



Obsah:
  • 1. Základní vlastnosti a komponenty modelu systému front. Kendallova klasifikace. Matematický popis vstupního toku a obsluhy a Markovská matice přechodů u systémů M/M/1 a M/M/1/0.
    2. Chování ideální a reální sítě v případě narůstajícího celkového zatížení. Algoritmy ochrany proti zahlcení sítě: zpětný tlak (backpressure), tlumící paket (choke packet), implicitní a explicitní signalizace zahlcení.
    3. Měření a kontrola přenosové rychlosti u technologie Frame-Relay. Metody řízení toku dat: mechanismus „stůj a čekej“ (stop-and-wait), mechanismus ARQ s návratem o N a mechanismus ARQ se selektivním zamítnutím. Normovaná propustnost jednotlivých mechanismů.
    4. Transportní protokol TCP: mechanizmus alokace kreditů, vliv velikosti okna na výkonnost protokolu TCP. Implementační detaily protokolu TCP: možnosti opakovaného vysílání, způsoby odesílání, doručení a převzetí TCP segmentů. Samočasovací chování protokolu TCP. Mechanismy pro nastavení doby odezvy (RTT) a technika pomalého startu.
    5. Zajišťování kvality služeb v datových sítích, možnosti klasifikace paketů. Měření síťového provozu. Sledované parametry provozu: přenosové rychlosti (PIR, CIR) a typy shluk (CBS, EBS, PBS). Mechanismus token-bucket, a jeho implementace v algoritmech jedna rychlost - 3 barvy (Single Rate Three Color Marker - stTCM) a dvě rychlosti - 3 barvy (Two Rate Three Color Marker - trTCM).
    6. Metody řízeného odesílání paketů: FIFO, prioritní fronta, fronta se spravedlivou obsluhou (Fair Queuing), fronta s váženou cyklickou obsluhou (Weighted Round Robin - WRR), fronta s váženou spravedlivou obsluhou (Weighted Fair Queuing - WFQ).
    7. Mechanismy ochrany proti zahlcení: Random Early Detection (RED) a Weighted Random Early Detection (WRED).