Hledej Zobraz: Univerzity Kategorie Rozšířené vyhledávání

12 659   projektů
0 nových

Vypracované státnicové otázky z okruhu Diagnostika bio- a ekosystémů

«»
Přípona
.rar
Typ
státnicové otázky
Stažené
4 x
Velikost
24,7 MB
Jazyk
český
ID projektu
10235
Poslední úprava
09.05.2017
Zobrazeno
927 x
Autor:
quadra
Facebook icon Sdílej na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
1. Základní poznatky z ekologie. Životní prostředí člověka, bioklimatologie, ekotoxikologie

Základní poznatky z ekologie

Ekologie
Vědní disciplína zabývající se vztahy mezi organismy a jejich prostředím.
Je komplexem vědních disciplín zkoumajících interakce živých organismů a okolního prostředí [Haeckel 1869]
V současné době je ekologie vědou o struktuře a funkci ekosystémů.

Ekologické inženýrství
Je souborem technických postupů či inženýrských metod využívaných při řešení ekologických projektů.

Ekosystém
Prostorové a časové uspořádání, ve kterém jsou integrována živá společenstva.
Komplex tvořený živými organismy (biocenózou) a neživím prostředím (biotopem).
Tento termín zavedl britský ekolog Tansley v roce 1935.

Klíčová slova:

ekologie

bioklimatologie

životní prostředí

zraková ostrost

radioterapie

informační systémy

komunikační standardy



Obsah:
  • 1. Základní poznatky z ekologie. Životní prostředí člověka, bioklimatologie, ekotoxikologie.
    2. Fyzikální aspekty životního prostředí: hluk, vibrace, elektrostatika, magnetické pole, elektromagnetické pole, ionizující záření. Základní veličiny, účinky, přípustné dávky.
    3. Ekologické informační systémy: koncepce, architektura, monitoring základních parametrů životního prostředí, geografické informační systémy.
    4. Měřicí systémy pro stanovení koncentrace polutantů v ovzduší a pro základní parametry fyzikálních polí v životním prostředí.
    5. Základy teorie procesu zobrazení a principy konstrukce zobrazovacích systémů využívajících k přenosu informace ze scény infra oblast elmg. spektra (IR ZS).
    6. Základy teorie procesu zobrazení a principy konstrukce zobrazovacích systémů využívajících k přenosu informace ze scény rtg oblast elmg. spektra (konvenční RTG ZS a DR).
    7. Základy teorie procesu zobrazení a principy konstrukce zobrazovacích systémů využívajících k přenosu informace ze scény gama oblast elmg. spektra (planární gamagrafie).
    8. Základy teorie procesu zobrazení a principy konstrukce zobrazovacích systémů využívajících k přenosu informace ze scény ultrazvuk (UZV ZS)
    9. Přístroje a metody pro diagnostiku zrakového orgánu - ERG, mfERG, EOG, perimetrie, zraková ostrost, ultrasonografie oka, nitrooční tlak, fundus kamera, konfokální skenovací oftalmoskop.
    10. Přístroje a metody pro diagnostiku sluchového orgánu - audiometrie, tympanometrie, reflex středoušních svalů, otoakustické emise, elektrokochleogram.
    11. Spektrofotometrické metody - absorpční spektrofotometrie, princip fluorescence/fosforescence, princip a součásti spektrofotometrů, aplikace.
    12. Laboratorní technika pro analýzu krevních vzorků - počítače krvinek, měření pH krve, průtokový cytometr, měření pO2 a CO2.
    13. Projekčně-rekonstrukční tomografické zobrazení a jeho srovnání s procesem zobrazení s přímou syntézou obrazu, konstrukce hybridních zobrazovacích systémů.
    14. Tomografické zobrazení a principy konstrukce zobrazovacích systémů využívajících k přenosu informace ze scény rtg oblast elmg. spektra (CT RTG).
    15. Tomografické zobrazení a principy konstrukce zobrazovacích systémů využívajících k přenosu informace ze scény gama oblast elmg. spektra (SPECT a PET).
    16. Tomografické zobrazení a principy konstrukce zobrazovacích systémů využívajících k přenosu informace ze scény radiofrekvenční oblast elmg. spektra (ZS MR).
    17. Základní poznatky z ultraakustiky, aplikace ultrazvuku v terapii a chirurgii, systémy ESWL a PEK, ultrazvuková hypertermie.
    18. Radioterapie: principy ozařování, plánování dávek, urychlovače elektronů a hadronů, gama nůž.
    19. Mimotělní oběhy krve: kardiopulmonální a renální, principy a konstrukční řešení, ventilační a anesteziologické systémy.
    20. Biochemické, imunologické a hematologické automaty.
    21. Úlohy výpočetní techniky ve zdravotnictví, organizace zdravotnictví z hlediska informačních systémů.
    22. Data zpracovávaná ve zdravotnictví, kódování medicínské informace a nomenklatury, ochrana zdravotnických dat v informačních systémů před zneužitím a ztrátou.
    23. Informační systémy ve zdravotnictví, architektura, rozdíly a specifika jednotlivých typů IS: národní, nemocniční, klinické, ambulantní, specializované a další
    24. Datové a komunikační standardy, volba vhodné databáze a pravidla její výstavby, vývoj medicínského a aplikačního SW a HW, financování zdravotnictví, typy účtování zdravotní péče.