Hledej Zobraz: Univerzity Kategorie Rozšířené vyhledávání

12 659   projektů
0 nových

Vypracované státnicové otázky z okruhu Číslicové zpracování signálů

«»
Přípona
.doc
Typ
státnicové otázky
Stažené
0 x
Velikost
1,7 MB
Jazyk
český
ID projektu
12592
Poslední úprava
03.09.2018
Zobrazeno
913 x
Autor:
snoopydogg
Facebook icon Sdílej na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
1. Popis diskrétních signálů a jejich dělení. Energetické a výkonové signály. Charakteristika a klasifikace diskrétních systémů. Lineární časově invariantní diskrétní systém. Stabilita a kauzalita. Spojování systémů z dílčích sekcí.
----------------------------------------------------------------------------------------
Popis diskrétních signálů a jejich dělení
Diskrétní signál získáme z analogového signálu (signál se souvislým časem a souvislou množinou hodnot) například pomocí vzorkování. Číslicové signály získáme z diskrétních signálů pomocí kvantování (množina možných hodnot signálu je konečná) a vyjádřením jednotlivých hodnot ve dvojkové číselné soustavě tj. kódováním.

vzorkovací poučka:

kde je největší kmitočet složky spektra analogového signálu.

Reprezentace diskrétních signálů:
Pomocí definice funkce


Matematický zápis posloupnosti

Šipka vyznačuje hodnotu pro n = 0.
Reprezentace tabulkou

Grafická reprezentace

Dělení diskrétních signálů:
Periodický diskrétní signál sp[n]
je takový signál, u něhož lze najít pravidelně se opakující úsek hodnot o délce N1. Tuto skutečnost je možné vyjádřit vztahem:

Nejmenší hodnota N1, pro kterou platí tato podmínka, se nazývá základní perioda.

Klíčová slova:

výkonové signály

omezený signál

transformace

spektrální hustota

kepstrum



Obsah:
  • 1. Popis diskrétních signálů a jejich dělení. Energetické a výkonové signály. Charakteristika a klasifikace diskrétních systémů. Lineární časově invariantní diskrétní systém. Stabilita a kauzalita. Spojování systémů z dílčích sekcí.
    2. Systémy typu IIR a FIR. Kmitočtové charakteristiky, rychlá konvoluce. Metoda odstranění přesahu a metoda přičtení přesahu. Počítačová analýza diskrétních systémů.
    3. Distribuční funkce a hustota rozdělení pravděpodobnosti, obecné a centrální a normované momenty. Stacionární a ergodické spojité a diskrétní náhodné procesy. Ergodicita podle střední hodnoty. Odhady, konsistentní odhad. Ergodicita podle korelace. Vzájemná diskrétní korelace a autokorelace a jejich výpočet. Rychlá korelace.
    4. Podvzorkování a nadvzorkování diskrétního signálu v poměru celého čísla. Popis v časové a kmitočtové oblasti. Změna vzorkovacího kmitočtu v poměru racionálního čísla.
    5. Reprezentace analogového pásmově omezeného signálu. Analytický signál, Hilbertova transformace. Vzorkování pásmově omezených signálů, změna vzorkovacího kmitočtu u diskrétních pásmově omezených signálů.
    6. Rozkladová (analyzujicí) a rekonstrukční (syntezujicí) banka číslicových filtrů, výpočet spektra diskrétního signálu pomocí rovnoměrné DFT banky číslicových filtrů. Subpásmové kódování. Kvadraturní (půlpásmové) zrcadlové filtry - QMF. Perfektní rekonstrukce. Transmultiplexery.
    7. Gáborova transformace a krátkodobá Fourierova transformace. Časově kmitočtové rozlišení, ortogonální systémy a jejich využití pro spektrální analýzu. Wavelety a jejich tvorba. Spojitá a diskrétní waveletová transformace. Waveletová transformace s diskrétním časem. Souvislost waveletové transformace s bankami číslicových filtrů.
    8. Přímá a zpětná lineární předpověď. Výpočet předpovědních koeficientů. Křížové struktury typu AR a ARMA a jejich využití. Využití lineární předpovědní analýzy pro kompresi řečového signálu. Metody typu CELP a ACELP a kódování řeči.
    9. Definice výkonové spektrální hustoty a její vlastnosti. Definice periodogramu a jeho výpočet. Bartletova metoda. Welchova metoda modifikovaných periodogramů. Použití AR, MA a ARMA modelů pro odhad výkonové spektrální hustoty.
    10. Komplexní a výkonové kepstrum. Homomorfní filtrace, definice a její použití.