Hledej Zobraz: Univerzity Kategorie Rozšířené vyhledávání

12 659   projektů
0 nových

Vypracované státnicové otázky z Ekologie - více verzí

«»
Přípona
.rar
Typ
státnicové otázky
Stažené
5 x
Velikost
6,4 MB
Jazyk
český
ID projektu
8866
Poslední úprava
17.10.2016
Zobrazeno
1 341 x
Autor:
katerina.loumova
Facebook icon Sdílej na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
1. ZEMĚDĚLSKÁ VÝROBA JAKO VÝROBNÍ A POTRAVNÍ ŘETĚZEC. HLAVNÍ NEBEZPEČÍ KONTAMINACE
Rostlinná produkce, živočišná produkce, vstup chemických látek a přípravků do životního prostředí zvířat, GMO apod.

Potravinový řetězec:
• potravní vazby mezi různými druhy organismů, rostlin i živočichů
• př. obilí - hlodavci - lišky a káňata, poštolky
• tok látek v potravním řetězci - těžké kovy / zbytky pesticidů, které se během života v organismech hromadí, s každým dalším stupněm potravního řetězce jich přibývá, až pro nejvyšší články mohou být jejich dávky toxické
• stejně významný je i tok různých látek v potravním řetězci. Některé látky, jako třeba těžké kovy nebo zbytky pesticidů, se během života v organismech hromadí. S každým dalším stupněm potravního řetězce jich přibývá, až pro nejvyšší články mohou být jejich dávky toxické.

Ochrana potravního řetězce: před kontaminací mykotoxiny, těžkými kovy, biocidy, pesticidy, organickými látkami, radioaktivními látkami, veterinárními léčivy, doplňkovými látkami
Zdroje kontaminace: voda, půda, vzduch, krmiva, hnojiva, veterinární léčiva, přípravky na ochranu rostlin, barvy, chemikálie….
1. Kontaminanty
- jsou CL, které se do potravin dostávají neúmyslně.
- potravin rostlinného původu jsou to průmyslová hnojiva, pesticidy, přípravky na ochranu rostlinných produktů ve skladech, inhibitory klíčení aj.
- v živočišných produktech to mohou být kromě insekticidů i veterinární léčiva, růstové stimulátory aj.
- mohou pocházet i z potravinářské výroby. Jsou to např. kontaminanty z plastových hmot, z výrobního zařízení, zbytky asanačních prostředků.

Klíčová slova:

zemědělská výroba

životní prostředí

alternativní zdroje energie

Ekologie

chov hospodářských zvířat

ekotoxikologie

škůdci



Obsah:
  • 1) Zemědělská výroba jako výrobní a potravní řetězec. Hlavní nebezpečí kontaminace
    2) Kontaminace životního prostředí
    3) Cizorodé látky v potravinách
    4) Cizorodé látky - xenobiotika v životním prostředí
    5) Možnosti minimalizace negativních účinků škodlivých a cizorodých látek na ŽP
    6) Vlivy dopravy na životní prostředí
    7) Ekologické aspekty chovu a výživy hospodářských zvířat
    8) Environmentální důsledky zemědělské výroby na krajinu
    9) Vliv antropogenní činnosti na zemědělství
    10) Trvale udržitelné zemědělství
    11) Alternativní zdroje energie
    12) Využití a zneškodňování odpadů
    13) Antropogenní zdroje znečištění atmosféry
    14) Antropogenní zdroje znečištění hydrosféry
    15) Antropogenní zdroje degradace půdy
    16) Revitalizace krajiny
    17) Hodnocení vlivů na životní prostředí a obyvatelstvo
    18) Monitoring CL v potravních řetězcích. Monitorizační systémy
    19) Vývoj a současný stav agrárních ekosystémů v ČR
    20) Ekologické dědictví intenzivního chovu hospodářských zvířat
    21) Ekologicky přijatelné metody boje proti škůdcům
    22) Bioindikátory znečištění terestrických a vodních ekosystémů
    23) Důsledky změn zhoršování životního prostředí
    24) Ekotoxicita a její hodnocení
    25) Využití biotestů pro posouzení ekotoxikologického rizika