Hledej Zobraz: Univerzity Kategorie Rozšířené vyhledávání

12 659   projektů
0 nových

Vypracované státnicové otázky - Laboratorní analýza potravin

«»
Přípona
.rar
Typ
státnicové otázky
Stažené
0 x
Velikost
2,1 MB
Jazyk
český
ID projektu
8877
Poslední úprava
17.10.2016
Zobrazeno
643 x
Autor:
katerina.loumova
Facebook icon Sdílej na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
1. MIKROBIOLOGICKÁ LABORATOŘ (vybavení, bezpečnost práce), příprava živných médií a mikrobiologických pomůcek

Zásady bezpečnosti práce v mikrobiologické laboratoři:
- řídi se pravidly ,,Správné laboratorní praxe a souborem mezinárodně platných norem ČSN ISO
- pracovníci: - předem zaškoleni - aby mohli bezpečně provádět všechny pracovní operace

» hygiena práce v laboratoři: - pravidla:
: - přístup do laboratoře jen pro omezený počet proškolených studentů a pedagogický dozor
: - pracovní plášť světlé barvy, čistý
: - nehty čisté, krátké; vlasy tak, aby při práci nepadaly do tváře
: - v prostorách laboratoře zákaz jíst, pít, kouřit a používat mobilní telefon
: - ruce umýt vodou a desinf. mýdlem před i po ukončení práce - osušit (jednorázové ručníky)
: - nepipetujeme ústy a nic si nevkládáme do úst (tužky, prsty)
: - zabraňujeme tvorbě aerosolů při práci (pipetování, bakteriologické kličky)
: - při práci s bakteriálními kulturami pracujeme v blízkosti hořícího kahanu
: - při práci s obzvláště nebezpečnými MO provádíme veškeré rizikové činnosti v kultivačním boxu třídy Biohazard / laminární boxy
: - pracovní plochy desinfikovat vhodným desinf. roztokem (etanol) a setřít buničitou vatou
: - kontaminované pomůcky a nástroje ukládáme do zvláštních nádob

Mikrobiologická laboratoř: (x chemická laboratoř: - jiný charakter prováděné práce a vybavení)

» provozní místnost: - oddělené zóny pro: - příjem, úchovu, úpravu a zpracování vzorků
- přípravu a sterilizaci kultivačních půd a pomůcek
- vlastní analýzu (vážení, ředění inokulaci, inkubaci..)
- dekontaminaci, čištění pomůcek a ošetření odpadů
+ zóny chodby, výtah pro materiál, administrativa, šatny, toalety, sklady
- zabránit vzniku křížové kontaminace
- stěny, stropy a podlahy hladké, snadno čistitelné
- okna a dveře vzduchotěsné, výměna vzduchu přes bakteriologické filtry
- lab. stoly a nábytek z hladkého nepropustného materiálu, snadno čistitelný
- provádění mikrobiol. kvality povrchů a vzduchu (otisk / spád)

Klíčová slova:

mikrobiologie

konfirmace

indikátorové metody

pitná voda

optické metody

polarimetre

refraktometre



Obsah:
  • 1. mikrobiologická laboratoř
    2. odběr vzorků
    3. kvantitativní metody
    4. kvalitativní metody
    4. státnice (lab. analýza potravin) = 42 otázek (150 kč)
    5. mikroskopické vyšetření
    6. konfirmace MO
    7. serologické a imunochemické metody
    8. molekulárně-biologické metody
    9. nepřímé metody
    10. indikátorové MO
    11. technologicky významné MO
    12. alimentární onemocnění
    13. bakteriální toxiny
    14. pitná voda
    15. hodnocení mikrobiol. kvality
    16. RIL
    17., 18. legislativa
    19. F-CH parametry jakosti a nezávadnosit
    20. Fyz.-chem. metody - dělení
    21. Stanovení základních nutrientů v potravinách - bílkoviny
    22. Optické metody
    23. AAS
    24., 26., 27. Volumetrie - obecně, u masa, mléka a medu
    25., 28. Potenciometrie - obecné principy, při analýze potra
    29., 30., 31. Spektrofotometrie u masa, mléka, vajec a medu
    32. Refraktometrie
    33. Polarimetrie
    34. Chromatografické metody
    35. Extrakční metody, využití při analýze potravin
    36. Aditivní látky v potravinách
    37. Kontaminující látky v potravinách
    38. metody detekce parazitů
    39. Metody detekce larev Trichinella v mase
    40. Hodnocení textury potravin
    41. Senzorická analýza potravin - obecné principy
    42. Metody laboratorní senzorické analýzy
    Mikrobiologie přímé a nepřímé metody stanovení
    Nařízení 1441-2007
    Nařízení 2073