Hledej Zobraz: Univerzity Kategorie Rozšířené vyhledávání

12 659   projektů
0 nových

Vypracované státnicové otázky k magisterské zkoušce z předmětu Ústavní a správní právo

«»
Přípona
.docx
Typ
státnicové otázky
Stažené
4 x
Velikost
0,2 MB
Jazyk
český
ID projektu
11881
Poslední úprava
09.04.2018
Zobrazeno
1 219 x
Autor:
royal.cut
Facebook icon Sdílej na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
1. Ústavní základy ČR. Ústavní pořádek ČR - pojem a význam. Ústava, Listina základních práv a svobod a ostatní ústavní zákony. Vztah k právu mezinárodnímu a právu EU.

Ústavní základy ČR
• ČR je republika. V jejím čele stojí na určité volební období prezident. ČR je parlamentní republikou. To je systém bez jasného oddělení moci výkonné a zákonodárné.
• ČR je svrchovaný (není podřízen žádnému vyššímu orgánu), jednotný (jediné řídící centrum) a demokratický právní stát, založený na úctě k právům a svobodám člověka
a občana.
• Demokracie - státní moc je vykonávána účastí občanů na správě a řízení stát. V ČR je zastupitelská demokracie - občané si volí zástupce z lidu.
• Znaky státu:
o Obyvatelstvo obývající státní území.
o Moc - používá se jako nejzazší prostředek násilí.
o Území - nad kterým moc uplatňuje.
o Organizace - sdružení lidí, má řád.
• Stát je organizované společenství lidí, žijících trvale na určitém ohraničeném území.

Klíčová slova:

zákonodárná moc

správní právo

kontrola

správní řízení

správní trestání

správnú soudnictví



Obsah:
  • 1. Ústavní základy ČR. Ústavní pořádek ČR - pojem a význam. Ústava, Listina základních práv a svobod a ostatní ústavní zákony. Vztah k právu mezinárodnímu a právu EU.
    2. Zákonodárná moc. Parlament ČR. Zákonodárná iniciativa a zákonodárný proces. Parlamentní kontrola veřejné správy.
    3. Výkonná moc. Prezident republiky. Vláda. Ministerstva a ostatní ústřední orgány státní správy. Zřizování úřadů a stanovení jejich působnosti. Pravomoc vydávat podzákonné prováděcí předpisy a její ústavní limity.
    4. Soudní moc. Soustava soudů ČR. Ústavní soud, správní soudnictví. Soudcovská nezávislost a nestrannost. Právo na spravedlivý proces.
    5. Listina základních práv a svobod. Přehled struktury Listiny. Význam obecných ustanovení Listiny pro výkon veřejné správy, omezení pro uplatňování státní moci, ukládání povinností, smysl a podstata základních práv a svobod, hranice jejich omezení.
    6. Správní právo. Pojem, předmět a systém, obecná charakteristika právního odvětví. Veřejné právo a právo soukromé. Teorie a názory na členění práva na veřejné a soukromé.
    7. Veřejná služba. Teorie veřejné služby, systémy veřejné služby, evropské principy veřejné služby. Zaměstnanci veřejné správy. Právní poměry úředníků územních samosprávných celků a právní poměry státních zaměstnanců - právní úprava, základní instituty.
    8. Územní samospráva. Ústavní základy, pojem a znaky územní samosprávy. Evropská charta místní samosprávy a její význam. Územní samosprávné celky. Dualismus veřejné správy, samostatná a přenesená působnost.
    9. Právní postavení obcí. Ústavní základy obecního zřízení. Pojem obce, územní a osobní základ, právní subjektivita, majetek obce. Orgány obcí. Druhy obcí. Působnost obcí. Samostatná a přenesená působnost obce. Působnost orgánů obce. Zastupitelstvo, rada, starosta, komise, výbory.
    10. Právní postavení krajů. Ústavní základy krajského zřízení. Orgány krajů. Působnost krajů. Samostatná a přenesená působnost kraje. Působnost orgánů kraje. Zastupitelstvo, rada, hejtman. Krajský úřad, ředitel krajského úřadu.
    11. Kontrola a dozor nad činností obcí a krajů. Ústavní omezení zásahů do činnosti obcí a krajů. Dozor nad výkonem samostatné a přenesené působnosti. Orgány dozoru.
    12. Abstraktní, konkrétní a abstraktně konkrétní akty veřejné správy. Vlastnosti správních aktů, platnost, právní moc, vynutitelnost.
    13. Rozhodnutí, druhy, náležitosti a vady. Nařízení. Obecně závazné vyhlášky obcí a krajů. Opatření obecné povahy. Veřejnoprávní smlouvy. Statutární předpisy a vnitřní předpisy úřadů.
    14. Správní řízení, pojem. Ústavní limity uplatnění veřejné moci. Základní zásady činnosti správních orgánů.
    15. Správní řád, předmět úpravy a rozsah jeho působnosti. Pozitivní a negativní vymezení působnosti správního řádu. Vztah správního řádu ke zvláštním právním úpravám.
    16. Správní orgány a účastníci správního řízení. Zahájení a průběh správního řízení v I. stupni. Dokazování.
    17. Opravné správní řízení. Odvolání a rozklad. Obnova řízení. Přezkumné řízení.
    18. Správní trestání. Přestupky, zákon o přestupcích. Obecné základy odpovědnosti za přestupek. Řízení o přestupcích. Jiné správní delikty a jejich právní úprava.
    19. Správní soudnictví v ČR. Pojem správního soudnictví. Ochrana veřejných subjektivních práv. Pravomoc správních soudů. Žaloba proti rozhodnutí správního orgánu, ochrana proti nečinnosti správního orgánu, ochrana před nezákonným zásahem, pokynem nebo donucením správního orgánu, zrušení opatření obecné povahy a další pravomoci správních soudů.
    20. Ústavní ochrana vlastnického práva. Možnosti a podmínky vyvlastnění a omezení majetkových práv. Podmínky vyvlastnění. Územní omezení majetkových práv - obecná charakteristika, územní plánování.