Hledej Zobraz: Univerzity Kategorie Rozšířené vyhledávání

12 659   projektů
0 nových

Obecná ekologie - vypracované státnicové otázky ke zkoušce

«»
Přípona
.pdf
Typ
státnicové otázky
Stažené
5 x
Velikost
0,3 MB
Jazyk
český
ID projektu
13158
Poslední úprava
17.12.2018
Zobrazeno
1 027 x
Autor:
winnetou
Facebook icon Sdílej na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
1. VZNIK A ZÁNIK DRUHŮ

definice druhu:
- druh (species) je soubor jedinců, kteří si navzájem vyměňují genetickou informaci a jsou schopni mít plodné potomstvo.

Areál
- geograficky vymezené území shrnující všechna místa výskytu určitého taxonu, obvykle konkrétního druhu živočicha nebo rostliny.
- Nejčastěji bývá vyjádřen jako obrysová, plošná (u hojnějších druhů), nebo bodová mapa (druhy vzácné nebo nedostatečně prozkoumané). Při zobrazování výskytu na rozsáhlých územích se používá síťové mapování zobrazující výskyt druhu ve čtvercové síti. Areál je vždy pouze zjednodušeným vyjádřením výskytu daného druhu. Druh se ale většinou vyskytuje v rámci celého území pouze v určitém prostředí, jeho populační hustota se liší mezi lokalitami, zejména u mozaikovitě rozmístěných metapopulací a je proměnlivá i v čase, zejména při hranicích areálu - říkáme, že areál druhu pulsuje.
- Druhy mají různě velké areály. Jako kosmopolitní označujeme celosvětově rozšířené druhy. Nejčastěji jsou to druhy mořské, ze suchozemských je to kupř. celá řada synantropních druhů doprovázejících člověka (Homo sapiens). Naopak druhy s geograficky velmi omezenými areály se nazývají endemity. Mívají omezenou schopnost šíření a jsou vodítkem v úvahách o stupni izolace a historii vývoje jednotlivých biogeografických oblastí. V ČR se vyskytuje řada endemických druhů například v Krkonoších nebo v Hrubém Jeseníku.
- Druhy udržující kontakty mezi všemi populacemi mají areál souvislý (kontinuitní), zatímco druhy rozpadlé do několika geograficky izolovaných populací mají areál nesouvislý (disjunktivní). Plošně malé (endemitní) areály mívají reliktní charakter. Jsou buď pozůstatkem původně šířeji se vyskytujícího druhu, nebo naopak vznikají jako dálkové výsadky.
- glaciální relikty označujeme druhy původně široce rozšířené v tundrových biotopech poslední doby ledové (glaciálu), jejichž areály jsou dnes často disjunktivní. Příklady glaciálních reliktů ČR jsou bezobratlí obývající chladné sutě, vrchoviště, rašelinné louky a nejvyšší horské polohy.

Klíčová slova:

obecná ekologie

organismy

populační dynamika

spoločenstvo

ekosystém

geochemické cykly



Obsah:
  • 1. Vznik a zánik druhů - definice druhu, druhový areál, adaptace a preadaptace, speciace, extinkce.
    2. Vztahy mezi organismy a prostředím - abiotické a biotické faktory a jejich letální působení, ekologická nika, ekologická pravidla.
    3. Limitující faktory - podmínky a zdroje, Liebigův zákon minima, ekologická valence.
    4. Populace a metapopulace - prostorové rozmístění, abundance a denzita, natalita a mortalita, poměr pohlaví, věková struktura, sociální struktura.
    5. Populační dynamika - biotický potenciál, nosná kapacita prostředí, růstové modely, regulace početního růstu, Alleeho efekt.
    6. Populační cykly - typ cyklů, příčiny cyklů, gradace.
    7. Disperze a migrace - aktivní a pasivní šíření, natální disperze, vnitřní a periodické migrace, biologická invaze.
    8. Vnitrodruhová konkurence - interfence a exploatace, teritorialita, samozřeďování.
    9. Životní strategie - r a K strategie, stres a disturbance.
    10. Mezidruhové vztahy - konkurence a amenzialismus, predace a parazitismus, protokooperace, mutualismus, komenzalismus.
    11. Společenstva - horizontální a vertikální struktura, ekotony, druhová diverzita.
    12. Sukcese - alogenní, autogenní, primární, sekundární a degradační sukcese, edafické a klimatické klimaxy, cyklické změny, sekulární vývoj.
    13. Ekosystém - funkční složky, tok energie, potravní řetězce a pyramidy, biomy.
    14. Koloběhy látek a biogeochemické cykly - biogenní prvky, cyklus C, O, N, P a S, ozón, skleníkový jev.