Hledej Zobraz: Univerzity Kategorie Rozšířené vyhledávání

12 659   projektů
0 nových

Skripta z předmětu Lesní hospodářství

«»
Přípona
.doc
Typ
skripta
Stažené
0 x
Velikost
1,2 MB
Jazyk
český
ID projektu
13145
Poslední úprava
17.12.2018
Zobrazeno
754 x
Autor:
winnetou
Facebook icon Sdílej na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Předpokládá se, že v počátcích vzniku trvalých sídel na území našeho státu (tj. 5000 až 3000 let př. Kr.) byly naše země pokryty lesy s malými plochami bažin a rašelinišť. Nevelké oblasti lesostepí byly v nejteplejších krajích (jižní Morava, střední a severozápadní Čechy), kde také vznikala první lidská sídla.
V tomto období byl les zdrojem potravy (zvěř, plody), ale i materiálu - dřevo pro stavby i výrobu nástrojů a samozřejmě palivo. Úroveň zpracování dřeva v neolitu byla na vysoké úrovni.
První osídlení mělo na lesy nepatrný vliv. Jen na malých plochách se pásl dobytek a zakládala se střídavá políčka. K trochu většímu odlesnění v krajinách Evropy došlo až v době bronzové.
Postupně až do doby historické přibývalo odlesněných ploch, které byly obhospodařovány, ale ráz přirozené lesní krajiny se příliš neměnil. Na počátku historické doby v 11. a 13. století začíná růst nápor člověka na les, probíhá intenzivní kolonizace, která zasahuje až do podhorských oblastí. Nové vsi a osady vznikají na odlesněných plochách, otevírají se nové doly a hutě a roste spotřeba dříví na stavby, do dolů i na palivo. Velmi obecně se dá říci, že rozloha lesů a jejich dislokace se od 15. století dodnes příliš nezměnily. Lesy sloužily jako zásobárna dříví, ale nehospodařilo s v nich. Velké lesní komplexy byly ceněny především pro možnosti lovu zvěře. V okolí dolů a hutí se dříví těžilo ve velkém rozsahu a v lesích stoupal podíl světlomilných dřevin. (S postupem času se dříví pro Kutnou Horu těžilo až v Krkonoších).

Klíčová slova:

funkce lesa

dřevní suroviny

české lesy

organizace

hospodářství

myslivost

lesní zákon



Obsah:
  • 1. Úvod
    2. Obecně prospěšné mimoprodukční funkce lesa
    3. Les jako zdroj dřevní suroviny
    4. Lesy v České republice
    5. Vývoj majetkové držby lesů
    6. Dřeviny českých lesů.
    7. Pěstování lesů
    8. Škůdci lesa abiotičtí a biotičtí (ochrana lesů)
    9. Hospodářské plánování v lesním hospodářství (taxace)
    10. Těžba, doprava a zpracování dřeva
    11. Organizace lesního hospodářství
    12. Myslivost
    13. Lesní zákon.
    14. Literatura