Mikrobiologie potravin - praktická cvičení II. - Metody stanovení mikroorganismů v potravinách
		
		
		
		Popis:
		Mikrobiologie potravin je na Fakultě veterinární hygieny a ekologie VFU Brno vyučována v rámci bakalářského i magisterského studijního programu. Je samozřejmé, že v obou případech jsou na studenty kladeny rozdílné nároky vyplývající z různého zaměření uvedených studijních oborů. Na druhou stranu odlišnost praktické výuky mikrobiologie potravin není natolik významná, aby vyžadovala samostatné studijní materiály, zvlášť pro bakalářský a zvlášť pro magisterský studijní program. Z tohoto důvodu jsme považovaly za účelnější vytvořit jednotný studijní materiál rozdělený do dvou dílů.
		
        
    
    Klíčová slova:
		
		  		  mikrobiologické vyšetření
		  		  mikroorganismy
		  		  indikátory
		  		  patogenní mikroorganismy
		  		  alimentární intoxikace
		  		  mikrobiologie
		  		  vyšetřovací metoda
		  		
		
				
		
		Obsah:
		
				- 1. Odběr a příprava vzorků k mikrobiologickému vyšetření
 1.1. Odběr vzorků -11-
 1.2. Přeprava, příjem a uchovávání vzorků -15-
 1.3. Zpracování vzorků v laboratoři -16-
 2. Metody stanovení počtu mikroorganismů -21-
 2.1. Kultivační metody stanovení počtu mikroorganismů -21-
 2.2. Mikroskopické metody stanovení počtu mikroorganismů -32-
 2.3. Nepřímé metody stanovení počtu mikroorganismů -33-
 2.4. Praktické rady pro provedení kvantitativního vyšetření -34-
 3. Stanovení indikátorových mikroorganismů -38-
 3.1. Stanovení celkového počtu mikroorganismů -38-
 3.2. Stanovení baktérií čeledi enterobacteriaceae -41-
 3.3. Stanovení koliformních baktérií -47-
 3.4. Stanovení escherichia coli -48-
 3.5. Stanovení baktérií enterococcus spp. -50-
 3.6. Stanovení kvasinek a plísní -52-
 3.7. Stanovení mezofilních baktérií mléčného kvašení -56-
 3.8. Stanovení proteolytických a lipolytických mikroorganismů -58-
 3.9. Stanovení ostatních indikátorových mikroorganismů -60-
 4. Stanovení patogenních mikroorganismů -63-
 A. významní původci alimentárních infekcí a toxoinfekcí
 4.1. Stanovení baktérií salmonella spp. -63-
 4.2. Stanovení campylobacter spp. -66-
 4.3. Stanovení listeria monocytogenes -68-
 4.4. Stanovení escherichia coli o157 -73-
 4.5. Stanovení cronobacter sakazakii -74-
 4.6. Stanovení clostridium perfringens -76-
 B. významní původci alimentárních intoxikací
 4.7. Stanovení staphylococcus aureus -78-
 4.8. Stanovení bacillus cereus -81-
 5. Doplňkové mikrobiologické vyšetřovací metody -84-
 5.1. Stanovení účinku pasterace -84-
 5.2. Mikrobiologické vyšetření čistých mlékařských kultur -86-
 5.3. Mikrobiologické vyšetření pitné vody -88-
 5.4. Stanovení mikrobiální kontaminace prostředí potravinářských provozů 91
 5.5. Mikrobiologické vyšetření obalů a obalových materiálů -92-
 5.6. Stanovení reziduí inhibičních látek -94-
 6. Legislativní předpisy v oblasti mikrobiologie potravin 99
 6.1. Nařízení komise (es) č. 2073/2005 -99-
 6.2. Čsn 56 9609 - pravidla správné hygienické a výrobní praxe -103-
 
 
 
 
 
  O souborech cookie na této stránce
  Soubory cookie používáme pro funkční účely, pro shromažďování a analýzu informací o výkonu a používání stránky.