Hledej Zobraz: Univerzity Kategorie Rozšířené vyhledávání

12 659   projektů
0 nových

Geografie obyvatelstva a demografie

«»
Přípona
.pdf
Typ
skripta
Stažené
0 x
Velikost
4,0 MB
Jazyk
český
ID projektu
12631
Poslední úprava
10.09.2018
Zobrazeno
835 x
Autor:
snoopydogg
Facebook icon Sdílej na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Obyvatelstvo v planetárním měřítku i v poslední zapadlé vísce se v průběhu času vyvíjí. Analýza rozmístění, dynamiky a struktury populací vede na jedné straně k zamyšlení nad hlubšími otázkami celospolečenského vývoje, na druhé straně poukazuje na specifické lokální a regionální pozadí probíhajících změn. Reagovat na tyto procesy vyžaduje v první řadě pochopit jejich podstatu, rozeznat jejich objevující se i dosud skryté důsledky a teprve následně volit vhodné nástroje řešení.

Odedávna se ve společnosti objevují obavy o budoucí vývoj světa a společnosti. Moderní diskuse na toto téma je spojena s prací Thomase Roberta Malthuse, který ve své Eseji o principu populace předložil vizi budoucího přelidnění spojeného s hladomory, epidemiemi a válkami. Novodobě byly tyto obavy replikovány v souvislosti s předpokládaným vyčerpáním přírodních zdrojů a nevratným poškozením planetárního životního prostředí. Prototypem těchto moderních katastrofických vizí se stala práce manželů Meadowsových nazvaná Meze růstu. Přestože se žádná z těchto vizí nikdy nenaplnila, obavy z populačního vývoje jsou „vděčným“ tématem celospolečenské diskuse na nejrůznějších platformách.

Protipólem katastrofických vizí populačního vývoje, které nabízí hlavní proud vědeckého a mediálního diskursu, je především samotná realita. Jak dokládají práce Juliana L. Simona, lidstvo bylo v průběhu dějin nebývale úspěšné v řešení problémů, kterým čelilo, a za současnou sociální a ekonomickou vyspělost vděčíme předchozím generacím, které vždy dokázaly odkázat svým potomkům více, než zdědily od svých předků. Kreativní potenciál člověka ve svobodném prostředí je podle Simona „největším bohatstvím“, kterým lidstvo disponuje a které je důvodem, proč lze do budoucna hledět s optimismem. Problémy, které leží před námi, lze chápat nejen jako důvod k obavám, ale také jako příležitost, která, bude-li využita, povede k tomu, že se budoucí generace budou mít „o cosi“ lépe, než se v současnosti máme my.

Klíčová slova:

obyvatelstvo

rozmístnění

dynamika

struktura

studium



Obsah:
  • Obsah předmětu 1
    Úvod 3
    1 Studium obyvatelstva 7
    2 Rozmístění obyvatelstva 15
    3 Dynamika obyvatelstva 25
    4 Struktura obyvatelstva 53
    Závěr 77
    Literatura 79
    Poznámky 80