Hledej Zobraz: Univerzity Kategorie Rozšířené vyhledávání

12 659   projektů
0 nových

Seminární práce - Recenze knihy Nejistý plamen

«»
Přípona
.docx
Typ
seminární práce
Stažené
4 x
Velikost
0,1 MB
Jazyk
český
ID projektu
10317
Poslední úprava
22.05.2017
Zobrazeno
2 090 x
Autor:
quadra
Facebook icon Sdílej na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Kniha Nejistý plamen je jakýmsi zamyšlením nad otázkami: Kolik zdrojů ropy ve světě ještě zbývá, jaké jsou výhledy pro další těžbu a jaká bude její cena dnes a zítra?

Podle autorů knihy, kdy jeden z nich je povoláním fyzik a druhý geolog, ropa nedojde za rok ani za dva, konec odhadují zhruba za 40 let, avšak nevylučují, že by tomu mohlo být i dříve. Největším problémem který kniha řeší je nedostupnost ropy.

Václav Cílek a Martin Kašík ve své knize poukazují na problematiku alternativních zdrojů energie. Snaží se nám ukázat, že žijeme pouze v omylu, když předpokládáme, že po vyčerpání všech zásob ropy nahradíme tento zdroj jiným, například uhlím, které je nejen podle autorů drahou záležitostí. Biopalivo jako druhá možnost je také naprosto vyloučeno, uvědomíme-li si, že na výrobu etanolu je zapotřebí více energie, než při jeho spalování získáme. Ani elektřinu nemůžeme brát jako zdroj energie, vždyť elektřina vzniká spalováním či pomocí jiného druhu energie. Jaderná energie je jedním z nejnáročnějších a nejnákladnějších procesů na světě. Vodní elektrárny nejde postavit tam, kde voda není. A ani solární či větrné elektrárny nedokáží vyprodukovat tolik energie, kolik budeme v budoucnu potřebovat. A to jsem zde zmínila jen poměrnou část, jež se autoři v knize zabývají.

Klíčová slova:

management

recenze

publikace

Nejistý plamen

geologie

energie



Zdroje:
  • CÍLEK, Václav; KAŠÍK, Martin. Nejistý plamen. Praha: Dokořán, 2007. 191 s. ISBN 978-80-7363-122-2