Popis:
		TUKY(Lipidy)
Chemickým složením jsou tuky směsi organických esterů a to glycerolových.
 Z kyselin se v tucích vyskytují hlavně kyselina MÁSELNÁ, PALMITOVÁ, STEAROVÁ, OLEJOVÁ atd.
Jsou-li mastné látky za obyčejné teploty tuhé, nazýváme je TUKY, jsou-li kapalné, nazýváme je OLEJI. Tuky(estery) se nacházejí v živočišných tucích a rostlinných olejích. Jsou nerozpustné ve vodě, ale rozpouštějí se v organických rozpouštědlech. Tuky jsou tuhé nebo polotekuté lipidy tvořené nasycenými karboxylovými kyselinami.
Tuky můžeme označit jako zdroje a zásobníky energie v naší stravě. Měli bychom dávat přednost tukům rostlinným před tuky živočišními. Jsou lépe stravitelné a neobsahují cholesterol, který je ve větší míře škodlivý. Vhodný je např. olej olivový, slunečnicový, sójový a podzemnicový.
		
        
    
    Klíčová slova:
		
		  		  tuky
		  		  kyseliny máselná
		  		  kapalné tuky
		  		  pevné tuky
		  		  rostlinné tuky
		  		  výroba másla
		  		  mononenasycené tuky
		  		
		
				
		
		Obsah:
		
				- Tuky(lipidy)
 Kapalné tuky
 Pevné (mazlavé) tuky
 Živočišné tuky
 Rostlinné tuky
 Esenciální mastné kyseliny
 K čemu?
 Mastné kyseliny a jejich vliv na zdraví
 Nasycené mastné kyseliny - safa (saturated fatty acids)
 Mononenasycené mastné kyseliny - mufa (monounsaturated fatty acids)
 VÍcenenasycené mastné kyseliny - pufa (polyunsaturated fatty acids)
 Trans mastné kyseliny - tfa (trans fatty acids)
 VÝroba rostlinných tuků pro začátečníky
 VÝroba másla pro začátečníky