Hledej Zobraz: Univerzity Kategorie Rozšířené vyhledávání

12 659   projektů
0 nových

Empiricko-analytický přístup ke zkoumání v politologii

«»
Přípona
.doc
Typ
seminární práce
Stažené
0 x
Velikost
0,1 MB
Jazyk
český
ID projektu
10536
Poslední úprava
24.07.2017
Zobrazeno
1 265 x
Autor:
quadra
Facebook icon Sdílej na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Teoretické přístupy v politologii se vyvíjejí od počátku samotného zkoumání politiky. Během vývoje studia politiky se zformovaly tři nejdůležitější proudy. Jedná se o přístup ontologicko-normativní, historicko-dialektický a empiricko-analytický (Říchová, 2000: 19). Přístup ontologicko-normativní je spojován s prvními filozofy zabývajícími se politikou, Platónem a Aristotelem. S rozvejem studia přírodních věd se začal obdobný způsob prosazovat i ve studiu věd společenských. To dalo vzniknout směru historicko-dialektickému. Jeho hlavní myšlenky jsou spojovány s Karlem Marxem, který se pokusil vylíčit dějiny pomocí ekonomických zákonitostí.

Až po těchto dvou směrech se dostal do popředí přístup empiricko-analytický. „Třebaže se těšila menší prestiži než normativní teoretizování, lze empirickou tradici vysledovat už v prvopočátcích politického myšlení. Lze ji spatřovat v Aristotelově pokusu o klasifikaci ústav, v Machiavelliho realistickém vylíčení státnictví a v Montesquieuově sociologické teorii státu a práva“ (Heywood, 2004: 33). Ačkoliv je možné vystopovat empiricko-analytický přístup už v antickém Řecku, jeho zásadnější prosazení přichází až období novověku. Důležitou roli sehrál rozjov empirismu v 17. století a díla teoretiků Johna Locka Davida Huma (Heywood, 2004: 34).

Klíčová slova:

politologie

analytika

empirismus

zákonnost

instituce



Zdroje:
  • Easton, David: 1969. The New Revolution in Political Science. The American Political Science Review. 4/63, 1051-1061.
  • Heywood, Andrew: 2004. Politologie. Eurolex Bohemia: Praha.
  • Říchová, Blanka: 2000. Přehled moderních politologických teorií: empiricko-analytický přístup v soudobé politické vědě. Portál: Praha.