Hledej Zobraz: Univerzity Kategorie Rozšířené vyhledávání

12 659   projektů
0 nových

Management procesu návrhu a vývoje

«»
Přípona
.docx
Typ
semestrální práce
Stažené
0 x
Velikost
0,1 MB
Jazyk
český
ID projektu
11659
Poslední úprava
05.03.2018
Zobrazeno
831 x
Autor:
royal.cut
Facebook icon Sdílej na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Úvod
V současném vývoji managementu jakosti se význam plánování jakosti neustále zvyšuje a taktéž výrazně ovlivňuje konkurenceschopnost firem. Tato semestrální práce se zaměřuje na část z procesu realizace produktu, návrh a vývoj.
Vznik nového produktu
Celkový proces vzniku produktu představuje cyklus procesů. Typická fáze životního cyklu produktu začíná procesem marketingu a pokračuje přes procesy návrh a vývoj produktu, plánování a vývoj procesů, nakupování, výrobu či poskytování služby, prodejem a distribucí, k činnosti po prodeji produktu až k procesu případné likvidace či recyklace na konci životního cyklu příslušného produktu. (Přibek, 2004, 17)
Podstatná část aktivit plánování jakosti se realizuje již v předvýrobních etapách a jejich cílem je zajistit potřebnou jakost navrhovaných produktů a procesů. Pro tyto aktivity se označují „plánování jakosti produktů“. Plánování jakosti produktů zahrnuje všechny aktivity managementu jakosti v předvýrobních etapách od návrhu jakosti produktu přes návrh procesu a ověření jeho způsobilosti až po průběh ověřovací výroby. V současné době se již všeobecně uznává, že o výsledné jakosti produktu se až z osmdesáti procent rozhoduje již v předvýrobních etapách, tedy v průběhu plánování jakosti produktů. V jeho průběhu se vytváří koncepce budoucího produktu a přijímají se zásadní rozhodnutí, která rozhodují o tom, zda produkt splní požadavky zákazníka, bude konkurenceschopný a zajistí výrobci přiměřený zisk.
Vysoký vliv předvýrobních etap na výslednou jakost produktů souvisí se skutečností, že v těchto etapách vzniká mnohem více chyb (neshod) než ve fázích realizace. Logické by tedy bylo, věnovat v těchto etapách maximální pozornost identifikaci a eliminaci těchto neshod. Intenzita odstraňování vzniklých chyb (neshod) je ale doposud v předvýrobních etapách malá a výrazněji narůstá až ve fázi výroby a užití. Velice důležitým argumentem na podporu aktivit plánování jakosti produktů je ekonomické hledisko. Obecně platí, že čím v ranějších fázích životního cyklu produktu se podaří vzniklé neshody odhalit, tím nižší výdaje je potřeba vynaložit na jejich odstranění. Některé praktické zkušenosti ukazují, že výdaje spojené s odstraněním neshody ve fázi návrhu mohou být až desetkrát nižší než výdaje spojené s odstraněním neshody zjištěné ve výrobě, stokrát nižší než výdaje na odstranění neshody zjištěné před expedicí vyrobené dávky výrobků a tisíckrát nižší než výdaje na odstranění neshody, která se dostane až k zákazníkovi, tzv. Pravidlo deseti. Přesto je pořád ještě častým jevem, že na plánování jakosti produktu „není dostatek peněz nebo času“, ale pak musí být dostatek peněz i času na mnohem nákladnější odstraňování problémů, které se vyskytnou ve fázi realizace. Na základě uvedených skutečností lze význam plánování jakosti

Klíčová slova:

management

návrh

vývoj

proces

procesní přístup

nový produkt

procesní přístup



Obsah:
  • Úvod
    Vznik nového produktu
    1. Procesní přístup k budování systému managementu jakosti
    Zásady „procesního přístupu“ zahrnují:
    Návrh a vývoj
    Z pohledu ISO Norem
    1. Organizace musí plánovat a řídit návrh a vývoj produktu
    2. Organizace musí přezkoumávat, ověřovat a validovat návrh a vývoj produktu
    3. Organizace musí identifikovat, přezkoumávat a ověřovat změny návrhu a vývoje produktu
    4. Vrcholové vedení musí zajistit definování a sdělování odpovědností a pravomocí v organizaci
    Vstupy pro návrh a vývoj
    Příklad z praxe
    1. Plánování návrhu a vývoje
    2. Vstupy pro návrh a vývoj
    3. Výstupy z návrhu a vývoje
    4. Přezkoumání návrhu a vývoje
    5. Ověřování návrhu a vývoje
    6. Validace návrhu a vývoje
    7. Řízení změn návrhu a vývoje
    8. Schvalování změn návrhu a vývoje
    Závěr