Popis:
		Vitaminy
Stanovení vitaminů v potravinářském materiálu - velmi složitý úkol.
Koncentrace nízké, látky nestabilní.
Všechny operace musí být prováděny s maximální opatrností, v prostředí inertní atmosféry, bez přímého denního světla.
Nelze použít žádné univerzální metody ke stanovení většího počtu nebo skupiny vitaminů.
Samostatné metody s přípravou extraktu vitaminu ze vzorku.
Odstranění interferujících látek - chromatografie
Vyžaduje značné analytické zkušenosti, přísné dodržování postupů.
Vitaminy
Chemicky jsou vitaminy značně variabilní a k jejich stanovení se používá celá řada chemických, fyzikálně-chemických a biologických metod, jako volumetrie, spektrofotometrie, luminiscence, elektrochemie, separační metody (LC, GC, CE,…).
Před vlastním stanovením se obvykle provede izolace vitaminů dle jejich charakteru.
Ve vodě rozpustné vitaminy se oddělí z vazeb kyselou nebo enzymatickou hydrolýzou, případně se přečistí na iontoměniči sloupcovou chromatografií.
Extrakce vitaminů rozpustných v tucích -zmýdelnění roztokem NaOH (KOH), extrakce organickými rozpouštědly (diethylether, petrolether, aceton), rozpouštědlo se odpaří, pomocí bezvodého síranu sodného se odstraní voda. Následuje přečištění sloupcovou Chromatografií a analýza extraktu.
Náročná analýza
• izolace
• dělení
• identifikace vitaminů chromatografickými metodami
		
        
    
    Klíčová slova:
		
		  		  vitaminy
		  		  extrakce
		  		  potraviny
		  		  rozpustnost
		  		  riboflavin
		  		  analýza
		  		  izolace
		  		  dělení
		  		
		
				
		
		Obsah:
		
				- Vitaminy
 Extrakce vitaminů z potraviny
 Vitaminy rozpustné ve vodě
 Vitaminy rozpustné v tucích