Hledej Zobraz: Univerzity Kategorie Rozšířené vyhledávání

12 659   projektů
0 nových

Technologie konzervárenství

«»
Přípona
.ppt
Typ
prezentace
Stažené
1 x
Velikost
0,2 MB
Jazyk
český
ID projektu
9159
Poslední úprava
05.12.2016
Zobrazeno
1 179 x
Autor:
goldenlife
Facebook icon Sdílej na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Technologie konzervárenství

Technologie rostlinných potravin rychle podléhajících zkáze

Zahrnuje:- tradiční zpracování ovoce a zeleniny v konzervárenských a mrazírenských provozech,
- systém přípravy hotových pokrmů,
- výrobu nealkoholických nápojů (na bázi ovocných a zeleninových šťáv).

Předběžná úprava ovoce a zeleniny
statisíce tun surovin, které převážně směřují přímo ke spotřebiteli po velmi malých úpravách (praní, třídění, balení).

Jde o každoroční produkci ovoce, zeleniny, brambor, příp. dalších plodin


Principy konzervace

Konzervace je každý úmyslný zákrok - úprava potravin, prodlužující jejich přirozenou trvanlivost (přirozená končí, nastupuje „umělá“).

Ideálně - zachovává jejich biologickou hodnotu, příp. za použití aditivních látek cíleně jejich nutriční hodnotu zvyšuje.

Zpracování rostlinných surovin v rámci konzervárenského průmyslu je typičtější sortimentem finálních výrobků a surovinou, než používanými konzervačními postupy.

I když jsou prakticky všechny metody konzervace potravin použitelné, využívají se některé jen sporadicky (efektivnost konzervace, návyky spotřebitelů apod.).

Klíčová slova:

konzervárenství

sušení

zmrazování

fermentace

nealkoholické nápoje

zmražený ovocný protlak

marmeláda

rosol



Obsah:
  • Technologie konzervárenství
    Principy konzervace
    Konzervárenské suroviny
    Přípravné technologické kroky
    Vlastní konzervace
    Zahušťování
    Sušení
    Chlazení a zmrazování
    Chlazením
    Fermentace
    Ostatní konzervační postupy
    Chemoanabióza
    Technologické postupy
    Sterilizovaná zelenina
    Mléčně fermentované výrobky
    Nakládaná zelenina - zejména okurky
    Ovocné šťávy a sirupy
    Nealkoholické nápoje
    Zmrazený ovocný protlak
    Kandované (proslazované) ovoce
    VÝroba polotovarů
    Dětská výživa z ovoce a zeleniny
    Ovocné a zeleninové pomazánky
    Džem
    Marmeláda
    Rosol
    Dehydratované polévky