Popis:
		Technologie konzervárenství
Technologie rostlinných potravin rychle podléhajících zkáze
Zahrnuje:- tradiční zpracování ovoce a zeleniny v konzervárenských a mrazírenských provozech,
 - systém přípravy hotových pokrmů,
 - výrobu nealkoholických nápojů (na bázi ovocných a zeleninových šťáv).
Předběžná úprava ovoce a zeleniny
statisíce tun surovin, které převážně směřují přímo ke spotřebiteli po velmi malých úpravách (praní, třídění, balení).
Jde o každoroční produkci ovoce, zeleniny, brambor, příp. dalších plodin
Principy konzervace
Konzervace je každý úmyslný zákrok - úprava potravin, prodlužující jejich přirozenou trvanlivost (přirozená končí, nastupuje „umělá“).
Ideálně - zachovává jejich biologickou hodnotu, příp. za použití aditivních látek cíleně jejich nutriční hodnotu zvyšuje.
Zpracování rostlinných surovin v rámci konzervárenského průmyslu je typičtější sortimentem finálních výrobků a surovinou, než používanými konzervačními postupy. 
I když jsou prakticky všechny metody konzervace potravin použitelné, využívají se některé jen sporadicky (efektivnost konzervace, návyky spotřebitelů apod.).
		
        
    
    Klíčová slova:
		
		  		  konzervárenství
		  		  sušení
		  		  zmrazování
		  		  fermentace
		  		  nealkoholické nápoje
		  		  zmražený ovocný protlak
		  		  marmeláda
		  		  rosol
		  		
		
				
		
		Obsah:
		
				- Technologie konzervárenství
 Principy konzervace
 Konzervárenské suroviny
 Přípravné technologické kroky
 Vlastní konzervace
 Zahušťování
 Sušení
 Chlazení a zmrazování
 Chlazením
 Fermentace
 Ostatní konzervační postupy
 Chemoanabióza
 Technologické postupy
 Sterilizovaná zelenina
 Mléčně fermentované výrobky
 Nakládaná zelenina - zejména okurky
 Ovocné šťávy a sirupy
 Nealkoholické nápoje
 Zmrazený ovocný protlak
 Kandované (proslazované) ovoce
 VÝroba polotovarů
 Dětská výživa z ovoce a zeleniny
 Ovocné a zeleninové pomazánky
 Džem
 Marmeláda
 Rosol
 Dehydratované polévky