Sacharidy - analýza potravin
		
      
            
       
      
            
       «»
      
            
      
      «»
     
		
		
 
		
		
		
		Popis:
		Sacharidy
• zdroj energie
• funkční vlastnosti
 • textura
 • údržnost
 • chutnost
• interakce s jinými složkami
 • aromatické a chuťové látky
 • pigmenty
Sacharidy
Analytické úkoly
• stanovení dominantního sacharidu v určitém materiálu (sacharosa v cukrovinkách, škrob v obilovinách, glykogen v mase…) → nutriční hodnota potraviny, výrobku;
stanovení celkových sacharidů je neobvyklé resp. až nemožné, určuje se výpočtem z obsahu ostatních složek:
• stanovení sumy určité skupiny sacharidů (aldosy, pentosy, redukující cukry)
• stanovení jednotlivých monosacharidů a oligosacharidů
→identifikace původu suroviny, důkaz falšování
→sledování průběhu technologických procesů (fermentace)
		
        
    
    Klíčová slova:
		
		  		  sacharidy
		  		  cukry
		  		  izolace
		  		  čiření
		  		  odbarvování
		  		  stanovení cukrů
		  		  analýza cukrů
		  		
		
				
		
		Obsah:
		
				- Sacharidy
 Izolace sacharidů
 Čiření a odbarvování cukerných extraktů
 Důkazy cukrů
 Kvalitativní a semikvantitativní analýza
 Planární chromatografie cukrů
 Identifikace cukrů přípravou derivátů
 Stanovení sacharidů
 Příprava vzorku před stanovením
 Polarimetrické metody stanovení cukrů
 Chemické metody stanovení redukujících cukrů
 Stanovení dvou a tří cukrů vedle sebe (kombinace chemických a polarimetrických metod)
 Spektrofotometrické stanovení cukrů
 Biochemické metody analýzy cukrů
 Biochemické metody analýzy cukrů stanovení glukosy
 Biochemické metody analýzy cukrů stanovení fruktosy
 Biochemické metody analýzy cukrů stanovení sacharosy
 Biochemické metody analýzy cukrů stanovení rafinosy
 Zhodnocení enzymových metod
 Vysokoúčinná kapalinová chromatografie
 Chromatografie borátových komplexů cukrů na měničích aniontů
 Chromatografie na měničích kationtů
 Chromatografie cukrů na stacionárních fázích s vázanými aminoskupinami
 Chromatografie cukrů na měničích aniontů v silně alkalickém prostředí (HPAEC)
 Plynová chromatografie monosacharidů a oligosacharidů
 Srovnání HPLC a GC chromatografie
 Stanovení polysacharidů a vlákniny
 
 
 
 
 
  O souborech cookie na této stránce
  Soubory cookie používáme pro funkční účely, pro shromažďování a analýzu informací o výkonu a používání stránky.