Hledej Zobraz: Univerzity Kategorie Rozšířené vyhledávání

12 659   projektů
0 nových

Rostlinné tuky

«»
Přípona
.ppt
Typ
prezentace
Stažené
0 x
Velikost
0,1 MB
Jazyk
český
ID projektu
9218
Poslední úprava
12.12.2016
Zobrazeno
626 x
Autor:
goldenlife
Facebook icon Sdílej na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
ROSTLINNÉ TUKY

Tukový průmysl produkuje výrobky nejen pro výživu obyvatelstva, ale i suroviny a pomocné látky pro jiná průmyslová odvětví.
Suroviny pro výrobu rostlinných tuků představují asi 2/3 objemu veškerých surovin k výrobě tuků.
Spotřeba jedlých tuků je asi 24 kg/osobu a rok, z toho 8,6 kg tuků rostlinných.
Doporučená dávka je asi 20 kg ročně
Základní suroviny: olejniny, vyrábějí se jedlé oleje a bílkovinná krmiva
Podle významu: sója, slunečnice, podzemnice olejná, palma olejná, bavlník, kokosová palma, řepka olejná, olivovník, sezam indický, kukuřičné klíčky, hroznová semena.

Sója
Obsahuje do 20 % oleje, polovina připadá na kyselinu linolovou. Cenné jsou i sójové bílkoviny, využívané k výživě lidí a krmení zvířat. Pochází z Číny, patří do bobovitých.
Slunečnicová semena
Jsou velmi důležitou surovinou tukového průmyslu. Obsahují asi 35 - 40 % oleje a podíl slupek činí asi 25 %.Olej obsahuje především kyselinu linolovou.
Podzemnice olejná
Je též bobovitá rostlina. V době dozrávání se bylina skloní, plody se zanoří několik cm do půdy, kde dozrají. Vlastní jádra obsahují až 50 % oleje s převahou kyseliny olejové.
Palma olejná
Je surovinou na výrobu palmového a palmojádrového oleje. Palmový olej se získává z dužiny plodů velikosti větší

Klíčová slova:

rostlinné tuky

sója

palma olejná

olivy

kukuřičné klíčky

klimatizace

margarín



Obsah:
  • ROSTLINNÉ TUKY
    Sója
    Slunečnicová semena
    Podzemnice olejná
    Palma olejná
    Bavlníková semena
    Palma kokosová
    Řepka olejná
    Olivy
    Sezamová semena
    Kukuřičné klíčky
    Schema získávání rostlinných olejů
    Klimatizace (kondicionování) olejnin
    Technologie tuků II
    Zpracování surového oleje-RAFINACE
    ZTUŽOVÁNÍ TUKŮ
    VÝROBA MARGARÍNU