Hledej Zobraz: Univerzity Kategorie Rozšířené vyhledávání

12 659   projektů
0 nových

Prezentace z přednášek Řízení kvality a bezpečnosti potravin

«»
Přípona
.rar
Typ
prezentace
Stažené
2 x
Velikost
2,0 MB
Jazyk
český
ID projektu
8868
Poslední úprava
17.10.2016
Zobrazeno
1 423 x
Autor:
katerina.loumova
Facebook icon Sdílej na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Úvod

• Význam a postavení předmětu ve studijním plánu navazujícího magisterského studia
• Význam aspektů bezpečnosti a kvality potravin

Kvalita (obecně) a její vnímání
• Kvalita / jakost - Je to totéž?
• Jakost je
- způsobilost pro užití.
- souhrn vlastností vyjadřujících schopnost výrobku plnit funkce, pro které je určen.
- je shoda s požadavky.
- je to, co za ni považuje zákazník.
• Definice jakosti v normě ČSN EN ISO 9000:2006

Kvalita a bezpečnost potravin
• = hygienické, nutriční, technologické, senzorické a informační aspekty, užitná hodnota, aspekty ekonomické
• základní podmínky kvality potravin jsou bezpečnost a zdravotní nezávadnost

Co je to bezpečná potravina?
Na zajištění a zachování bezpečnosti potravin se podílí:
• zemědělská produkce
• zpracovatelé potravin
• dovozci
• distributoři
• státní orgány, ale i spotřebitelé.

Klíčová slova:

kvalita

bezpečnost potravin

spotřebitel

obrana potravin

falšování

certifikace

metrologie



Obsah:
  • • Kvalita a bezpečnost potravin v ČR, potraviny a zdraví, potraviny a spotřebitel
    • Hodnocení kvality potravin z pohledu spotřebitele, vnímání kvality potravin
    • Obrana potravin a jejich falšování
    • Strategie bezpečnosti potravin v ČR, evropská politika kvality
    • Legislativní rámec zajištění kvality a bezpečnosti potravin
    • Potravinářské standardy
    • Obecné principy řízení kvality
    • Co je to certifikace, postup
    • Přehled potravinářských standardů - norem pro auditování systémů řízení bezpečnosti a kvality potravin
    • certifikační standardy v potravinářství
    • přehled potravinářských i nepotravinářských standardů, jejich stručná charakteristika
    • audity
    • metrologie v potravinářství