Hledej Zobraz: Univerzity Kategorie Rozšířené vyhledávání

12 659   projektů
0 nových

Prezentace z přednášek Hygiena produkce masa

«»
Přípona
.rar
Typ
prezentace
Stažené
0 x
Velikost
13,9 MB
Jazyk
český
ID projektu
8865
Poslední úprava
17.10.2016
Zobrazeno
1 008 x
Autor:
katerina.loumova
Facebook icon Sdílej na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Faktory ovlivňující jakost masa

Genetické - dány předpoklady pro určité znaky
Fyziologické - podmínky, které umožňují míru projevení se těchto znaků

Genetické faktory

• Ovlivnění během intrauterinního života; některé vlastnosti mají různou dědivost - kvalita masa, složení těla, reprodukční schopnosti
- Lokus - úsek molekuly DNA (všechna zvířata jednoho druhu mají stejný počet lokusů)
- Alely - varianty jednoho genu
- QTL (Quantitative Trais Loci) - lokusy ovlivňující kvantitativní znaky
- Kandidátní gen - konkrétní gen v QTL pro danou vlastnost, musí mít alespoň 2 alely
- Detekce alel a kandidátních genů - PCR, RFLP

Kandidátní geny produkce masa u skotu

Dvojí osvalení (dwarfismus) - gen MSTM - kóduje protein, který v embryogenezi reguluje (blokuje) tvorbu svalových vláken - myogenezi - mutace - alela - neplní svoji funkci - enormní růst svaloviny (recesívní znak)
Gen růstového hormonu
Gen leptinu
Gen karboxypeptidázy E - (CPE) - množství tělesného tuku
IGF, MYOD - regulace vývoje myofibril, gen myogeninu - vývin kosterního svalstva
Geny calpainu, calpastatinu - zrání masa

Klíčová slova:

jakost masa

zmrazování masa

jatečné zvířata

porážení drůbeže

složení masa

spotřeba a zdravotní aspekty



Obsah:
  • Faktory ovlivňující jakost masa
    Chlazení a zmrazováni masa
    Konzervace masa
    Nákup jatečních zvířat - nový
    Označování potravin
    Porážení drůbeže
    Porážení jatečných zvířat
    Produkce a zpracování ryb
    Produkce drůbeže
    Produkce zvěřiny
    Složení masa
    Spotřeba a zdravotní aspekty konzumace masa
    Základy technologie masné výroby
    ZRÁNÍ MASA