Prezentace z přednášek Hygiena produkce masa
		
      
            
       
      
            
       «»
      
            
      
      «»
     
		
		
 
		
		
		
		Popis:
		Faktory ovlivňující jakost masa
Genetické - dány předpoklady pro určité znaky 
Fyziologické - podmínky, které umožňují míru projevení se těchto znaků 
Genetické faktory
• Ovlivnění během intrauterinního života; některé vlastnosti mají různou dědivost - kvalita masa, složení těla, reprodukční schopnosti 
- Lokus - úsek molekuly DNA (všechna zvířata jednoho druhu mají stejný počet lokusů)
- Alely - varianty jednoho genu
- QTL (Quantitative Trais Loci) - lokusy ovlivňující kvantitativní znaky
- Kandidátní gen - konkrétní gen v QTL pro danou vlastnost, musí mít alespoň 2 alely
- Detekce alel a kandidátních genů - PCR, RFLP 
Kandidátní geny produkce masa u skotu
• Dvojí osvalení (dwarfismus) - gen MSTM - kóduje protein, který v embryogenezi reguluje (blokuje) tvorbu svalových vláken - myogenezi - mutace - alela - neplní svoji funkci - enormní růst svaloviny (recesívní znak)
• Gen růstového hormonu
• Gen leptinu
• Gen karboxypeptidázy E - (CPE) - množství tělesného tuku
• IGF, MYOD - regulace vývoje myofibril, gen myogeninu - vývin kosterního svalstva
• Geny calpainu, calpastatinu - zrání masa
		
        
    
    Klíčová slova:
		
		  		  jakost masa
		  		  zmrazování masa
		  		  jatečné zvířata
		  		  porážení drůbeže
		  		  složení masa
		  		  spotřeba a zdravotní aspekty
		  		
		
				
		
		Obsah:
		
				- Faktory ovlivňující jakost masa
 Chlazení a zmrazováni masa
 Konzervace masa
 Nákup jatečních zvířat - nový
 Označování potravin
 Porážení drůbeže
 Porážení jatečných zvířat
 Produkce a zpracování ryb
 Produkce drůbeže
 Produkce zvěřiny
 Složení masa
 Spotřeba a zdravotní aspekty konzumace masa
 Základy technologie masné výroby
 ZRÁNÍ MASA
 
 
 
 
 
  O souborech cookie na této stránce
  Soubory cookie používáme pro funkční účely, pro shromažďování a analýzu informací o výkonu a používání stránky.