Prezentace z předmětu Technologie masné produkce
		
		
		
		Popis:
		Maso v lidské výživě
• maso konzumováno víc než 15 tisíc generací
•
 symbol síly, postupně pouhá součást potravy - důležité začínají být i senzorické a estetické vjemy
•
 společenská stránka - manifestace společenského postavení
•
 módní trendy stravování, často podporované reklamou
Maso ve výživě - zdravotní aspekty
•
 zdroj plnohodnotných bílkovin - obsahují všechny esenciální aminokyseliny, které si tělo neumí vyrobit a musí je přijímat stravou
•
 bílkoviny pro naše tělo dobře stravitelné
•
 zdroj vitaminů A, B a D
•
 zdroj minerálních látek, zejm. železa
•
 Fe z masa je pro organismus daleko lépe využitelné než Fe z rostlinných zdrojů
Maso ve výživě - zdravotní aspekty
•
důležitost konzumace masa se mění s věkem, maso je důležité v období růstu dětí
•
dlouhodobá konzumace červeného a zpracovaného masa zvyšuje riziko rakoviny tlustého střeva o 50 % a rakoviny konečníku o 20 % » snížit konzumaci masa na dvakrát týdně
		
        
    
    Klíčová slova:
		
		  		  lidská výživa
		  		  složení masa
		  		  mikrobiologie masa
		  		  vady masa
		  		  veterinární prohlídka
		  		  bourání masa
		  		  suroviny
		  		
		
				
		
		Obsah:
		
				- Maso v lidské výživě
 Chemické složení masa, metody stanovení základních složek
 Mikrobiologie masa a masných výrobků, vady masa
 Veterinární prohlídka, nákup skotu, prasat, ovcí
 Bourání masa, masné polotovary
 Suroviny pro masnou výrobu, obaly v masné výrobě
 Legislativa živočišných produktů
 
 
 
 
 
  O souborech cookie na této stránce
  Soubory cookie používáme pro funkční účely, pro shromažďování a analýzu informací o výkonu a používání stránky.