Hledej Zobraz: Univerzity Kategorie Rozšířené vyhledávání

12 659   projektů
0 nových

Lipidy - Analytická chemie - Analýza potravin

«»
Přípona
.pdf
Typ
prezentace
Stažené
2 x
Velikost
0,8 MB
Jazyk
český
ID projektu
5548
Poslední úprava
20.04.2015
Zobrazeno
1 342 x
Autor:
petr.cerny
Facebook icon Sdílej na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Lipidy

Skupina lipofilních chemicky rozdílných látek:
Acylglyceroly, volné mastné kyseliny, vosky, steroidy, složené tuky (osahující i nelipidickou složku, bílkoviny, fosfor, sacharidy), dále v tucích rozpustné uhlovodíky, alkoholy, vitamíny atd.
Při analýze potravin stačí často stanovit pouze celkové množství lipidů.
• použití některé standardizované metody pro příslušný materiál
• některá fyzikální metoda - pro rychlé rutinní sledování
Pro stanovení lipidové fáze třeba lipidy izolovat šetrnějšími extrakčními postupy a extrakt frakcionovat různými chromatografickými metodami.
Klasické metody analýzy lipidů dnes po zavedení instrumentálních metod ztratily prakticky všechen význam.

Lipidy

Analytické úkoly
• izolace lipidů
• stanovení celkového obsahu lipidů (stanovení tuku)
• charakterizace tuku stanovením tukových čísel
• stanovení frakcí lipidů
- triacylglyceroly, vosky
- fosfolipidy...
• stanovení složení mastných kyselin
• stanovení stupně žluklosti tuku
• stanovení oxidační stability
• stanovení doprovodných látek lipidů

Klíčová slova:

lipidy

tuky

izolace

tukové číslo

frakce lipidů

mastné kyseliny

oxidační stabilita

doprovodné látky



Obsah:
  • Lipidy
    Izolace a stanovení tuku
    Stanovení tukových čísel
    Stanovení frakcí lipidů
    Složení mastných kyselin lipidů
    Stanovení stupně žluklosti tuku
    Stanovení oxidační stability tuku
    Stanovení doprovodných látek lipidů stanovení nezmýdelnitelných látek
    Stanovení doprovodných látek lipidů