Popis:
		Lipidy
Skupina lipofilních chemicky rozdílných látek:
Acylglyceroly, volné mastné kyseliny, vosky, steroidy, složené tuky (osahující i nelipidickou složku, bílkoviny, fosfor, sacharidy), dále v tucích rozpustné uhlovodíky, alkoholy, vitamíny atd.
Při analýze potravin stačí často stanovit pouze celkové množství lipidů.
• použití některé standardizované metody pro příslušný materiál
• některá fyzikální metoda - pro rychlé rutinní sledování
Pro stanovení lipidové fáze třeba lipidy izolovat šetrnějšími extrakčními postupy a extrakt frakcionovat různými chromatografickými metodami.
Klasické metody analýzy lipidů dnes po zavedení instrumentálních metod ztratily prakticky všechen význam.
Lipidy
Analytické úkoly
• izolace lipidů
• stanovení celkového obsahu lipidů (stanovení tuku)
• charakterizace tuku stanovením tukových čísel
• stanovení frakcí lipidů
 - triacylglyceroly, vosky
 - fosfolipidy...
• stanovení složení mastných kyselin
• stanovení stupně žluklosti tuku
• stanovení oxidační stability
• stanovení doprovodných látek lipidů
		
        
    
    Klíčová slova:
		
		  		  lipidy
		  		  tuky
		  		  izolace
		  		  tukové číslo
		  		  frakce lipidů
		  		  mastné kyseliny
		  		  oxidační stabilita
		  		  doprovodné látky
		  		
		
				
		
		Obsah:
		
				- Lipidy
 Izolace a stanovení tuku
 Stanovení tukových čísel
 Stanovení frakcí lipidů
 Složení mastných kyselin lipidů
 Stanovení stupně žluklosti tuku
 Stanovení oxidační stability tuku
 Stanovení doprovodných látek lipidů stanovení nezmýdelnitelných látek
 Stanovení doprovodných látek lipidů