Hledej Zobraz: Univerzity Kategorie Rozšířené vyhledávání

12 659   projektů
0 nových

Koření - Kardamom

«»
Přípona
.ppt
Typ
prezentace
Stažené
0 x
Velikost
0,3 MB
Jazyk
český
ID projektu
9220
Poslední úprava
12.12.2016
Zobrazeno
572 x
Autor:
goldenlife
Facebook icon Sdílej na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Kardamom

Je jedním z nejstarodávnějších a zároveň nejvíce ceněných koření na světě. Po šafránu a vanilce je třetím nejdražším kořením.

Toto prastaré koření, nejdříve užívané ve starém Egyptě, bylo známo starým Řekům i Římanům. Do Evropy se dostalo starými stezkami karavan.
Velmi byl a je ceněn v Indii, je „královnou“ koření ( pepř je i ekonomicky „král“). Nejvíce se používá v Indii a na Středním Východě, ale do moučníků a pečiva se používá i v Německu, Rusku a Skandinávii.

Ve Francii a Spojených státech se vyextrahované silice používají v parfumerii.

Pravý kardamom (Elettaria cardamomum) roste v Indii na Malabarském pobřeží, jiné druhy na Srí Lance, v Mexiku , Quatemale a Vietnamu.

Jsou to vysoké ( 2-5 m) vytrvalé keře z čeledi Zázvorovitých, s podlouhle kopinatými listy a krátkými hrozny květů. Po odkvětu se vytvářejí plody - malé (5-10 mm) vejčité tobolky, obsahující 12-30 tmavohnědých aromatických semen. Sklízejí se jen ručně.

Nejběžnější jsou- celé zelené tobolky v přírodní barvě, které mohou i stárnutím zbělet, - bělené tobolky pomocí SO2, - slámově žluté
Z poškozených - vyloupané tobolky - semena

Vývoz: z Indie - zelené a menší množství bělených, Quatemala a Srí Lanka - jen zelené, Tanzanie- sušené na slunci

Klíčová slova:

koření

kardamom

Řecko

Indie

silice

parfumy

aframom

tobolky



Obsah:
  • Kardamom
    Vývoz
    Použití kulinární
    Vůně a chuť