Popis:
		Čerstvá zelenina jsou jedlé části, zejména kořeny, bulvy, listy, nať, květenství, plody jednoletých nebo víceletých rostlin uváděné do oběhu bezprostředně po sklizni nebo po určité době skladování v syrovém stavu
Čerstvá zelenina - košťálová, kořenová, listová, lusková, plodová, cibulová, natě, klasy a výhonky
Označování
Kromě údajů uvedených v zákoně a v prováděcím právním předpisu (vyhláška č. 113/2005 S.) se čerstvá zelenina dále označí: 
• názvem podskupiny
• 
třídou jakosti
• 
názvem odrůdy
• 
údajem o tom, že byla po sklizni ošetřena konzervačními nebo jinými chemickými látkami.
Požadavky na jakost
 Čerstvá zelenina se zařazuje podle smyslových a fyzikálních požadavků do tříd jakosti, které jsou stanoveny předpisy ES o normách pro jednotlivé druhy ovoce nebo zeleniny nebo technickou normou
Skladování 
Čerstvá zelenina se skladuje odděleně, v čistých, dobře větratelných prostorách, popřípadě v prostorách s řízenou atmosférou na dřevěných podlážkách
		
        
    
    Klíčová slova:
		
		  		  čerstvá zelenina
		  		  zpracovaná zelenina
		  		  technologické operace
		  		  kusovitost suroviny
		  		  produkty
		  		  speciální výrobky
		  		
		
				
		
		Obsah:
		
				- Čerstvá zelenina
 Zpracovaná zelenina
 1. Předběžné technologické operace
 2. Výroba produktů zachovávajících kusovitost suroviny
 3. Výroba rozmělněných produktů
 4. Výroba macerované zeleniny
 5. Speciální výrobky