Hledej Zobraz: Univerzity Kategorie Rozšířené vyhledávání

12 659   projektů
0 nových

Chléb a pečivo - technologické kroky

«»
Přípona
.ppt
Typ
prezentace
Stažené
0 x
Velikost
0,2 MB
Jazyk
český
ID projektu
9215
Poslední úprava
12.12.2016
Zobrazeno
812 x
Autor:
goldenlife
Facebook icon Sdílej na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
SUROVINY K VÝROBĚ CHLEBA

mouka
sůl
voda
„kvásek“
další přídavky

Chemické složení mlýnských výrobků
závisí na: druhu obilí
podmínkách pěstování
stupni vymletí - oddělením klíčku a aleuronové vrstvy, odstraněním části obalů, tj. výrobou nízce vymletých světlých
mouk se ztrácejí důležité látky


Stupeň vymletí charakterizuje, kolik jedlých mlýnských výrobků se získá z obilí ( např. 75 % -75 g mouky a 25 g do otrub/100 g)
Při „vyšším“ vymletí zůstává v mouce i více bílkovin aleuronové vrstvy.
Liší se: především obsahem proteinů a balastních látek pro výživu důležitých minerálních látek obsahem vitamínů

Obsah látek a vlastnosti mlýnských výrobků závisí na tom, které části obilného zrna v mouce převládají.

Klíčová slova:

chléb

pečivo

voda

mouka

minerální látky

pšeničná mouka

enzymy

pekařské vlastnosti



Obsah:
  • Chemické složení mlýnských výrobků
    Voda v mouce
    Tuky v pšeničné mouce
    Minerální látky v pšeničné mouce
    Enzymy v pšeničné mouce
    Proteázy
    Enzymy
    Změny mouky během skladování
    VLiv žitné mouky na pekařské vlastnosti
    Působení kyselin a soli
    VLiv soli na technologický proces
    Droždí
    Hodnocení a kvalitativní ukazatele pekařského droždí
    Chemické zkoušky
    Kontaminující mikroorganismy v pekařském droždí
    Droždí s vyšší biologickou aktivitou
    Zkoušky jakosti droždí z hlediska pekařského
    Mléko v pekařství
    Jedlé tuky a oleje
    Emulgátory
    Sladidla
    Zvláštní druhy cukrů
    Jiná sladidla
    Další sladidla
    Rosolotvorné a spojovací prostředky
    Agar-agar
    Pektiny
    Škrob
    Alginát
    Karagenan
    Pekařské technologické a zlepšující přípravky
    Pekařské prostředky
    Kvas
    VAdy chleba:
    VÝroba pečiva
    Běžné pečivo
    Jemné bílé pečivo