Popis:
		Aditivní - cizorodé látky
Úmyslně přidávané látky, které mají zlepšit trvanlivost, organoleptickou, nutriční hodnotu potraviny.
Musí splňovat hygienická kritéria (LD50, karcinogenita, mutagenita, teratogenita, apod.)
• Látky prodlužující trvanlivost (antioxidanty, antibiotika, chemické konzervovadla
• Chuťové a vonné látky (sladidla, intenzifikátory chuti a vůně, hořké látky, kyseliny, aroma
• Látky upravující vzhled potravin (umělá barviva, bělidla)
• Konzistotvorné látky (emulgátory, stabilizátory, zahušťovadla, gelotvorné preparáty)
Aditivní látky
1. Konzervační látky
2. Barviva
3. Syntetické antioxidanty
4. Umělá sladidla
5. Chuťové látky, povzbudivé látky a jejich stimulátory
6. Potenciátory a intenzifikátory aroma
		
        
    
    Klíčová slova:
		
		  		  aditivní látky
		  		  konzervační látky
		  		  barviva
		  		  sladidla
		  		  antioxidanty
		  		  kofein
		  		  stimulátory
		  		
		
				
		
		Obsah:
		
				- 1. Konzervační látky
 2. Barviva
 3. Syntetické antioxidanty
 4. Umělá sladidla
 5. Chuťové látky, povzbudivé látky a jejich stimulátory
 6. Potenciátory a intenzifikátory aroma