Hledej Zobraz: Univerzity Kategorie Rozšířené vyhledávání

12 633   projektů
0 nových

Úvod do mlékařství - Úvodní přednáška

«»
Přípona
.pdf
Typ
přednášky
Stažené
0 x
Velikost
0,6 MB
Jazyk
český
ID projektu
6150
Poslední úprava
13.07.2015
Zobrazeno
716 x
Autor:
agata.kucova
Facebook icon
Detaily projektu
Popis:
Úvod

VÝZNAM MLÉKAŘSTVÍ
- základ výživy mláďat
- zdravá výživa lidí
- ekologie - krajinotvorba
- světový obchod
- zaměstnanost lidí

STRUČNÁ HISTORIE MLÉKAŘSTVÍ U NÁS
primitivní lidové mlékařství již v dávné minulosti - neolitické kultury (3.tis.př.n.l.)
933 - kronika Břevnovského kláštera - záznam o placení sýrem
1770 - první výrobna tvarůžků
1870 - první mlékárna v Hostivicích u Prahy
1878 - první mlékárna na Moravě v Brně
1902 - mlékařská a sýrařská škola v Kroměříži
1. sv. válka - zaniklo 51 mlékáren
1920 - oživení - výraznější technický a technologický pokrok v mlékárenském průmyslu
1928 - začala výroba tavených sýrů
1934 - nařízena povinná pasterace mléka
2. sv. válka - omezení produkce
po 2. sv. válce - průmyslový rozvoj mlékařství
1948 - znárodnění
1951 - v každém kraji 1 národní mlékárenský podnik
1955 - poklesl počet mlékáren, likvidace družstevních mlékáren
1990 - počátek transformačního programu
1991 - restituční proces a privatizace
vstup do EU - splnění podmínek legislativy EU

Klíčová slova:

úvod do mlékařství

legislativa

bezpečnost potravin

mlékarenství

trh s mlékem



Obsah:
  • Úvod
    Světová mlékařská situace
    Trh s mlékem
    Mlékárenství v ČR
    Bezpečnost potravin
    Legislativa

Zdroje:
  • Gajdůšek, S.: Laktologie, MZLU Brno, 2003.
  • Kadlec, P.: Technologie potravin II, VŠCHT Praha 2002.
  • Kadlec, P., Melzoch, K., Voldřich, M. a kol.: Co byste měli vědět o výrobě potravin?, VŠCHT Praha 2009.
  • Bylund, G.: Dairy processing handbook. Tetra Pak 1995
  • Zadražil, K.: Mlékařství, ČZU Praha 2002.
  • Kouřimská, L.: Úvod do mlékařství, Laboratorní cvičení, ČZU Praha 2007.