Hledej Zobraz: Univerzity Kategorie Rozšířené vyhledávání

12 659   projektů
0 nových

Technologie zpracování ovoce a zeleniny

«»
Přípona
.doc
Typ
přednášky
Stažené
0 x
Velikost
4,1 MB
Jazyk
český
ID projektu
2592
Poslední úprava
17.12.2013
Zobrazeno
1 294 x
Autor:
leonek
Facebook icon Sdílej na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Společné technologické úkony
Vnitropodniková doprava
přemisťování surovin a materiálů, nevýrobní proces
horizontální - ploché n. korýtkové pásy - mytí a třídění, šířka 0,5 - 0,7, délka až 10 m
plavící žlaby - doprava materiálů k dalšímu zpracování; pout. pro rajčata, jablka na lisování; současné máčení (snížení mikrobiální četnosti); často se používá brýdová voda
válečkové dopravníky - pro bedny
šnekové dopravníky - drť příp. hmoty k lisování
třasadlové dopravníky - kombinace dopravy s praním; hrušky, špenát
vertikální
spádové trubky - pro volně sypaný mat., přeprava z poschodí do poschodí
pásové zdvihače plechovek
korečkové (kapsové) dopravníky - sklon 60°, doprava mat. z pračky n. z jednoho stroje do druhého
plavící žlaby
Vysokozdvižné vozíky - zdvihová výška 5,4 m, i vyšší (v chladírnách); horiz. a vertik. doprava

Praní a mytí
zbavení mikrobiální kontaminace a nečistot
u spotřeba vody 2 l/ kg
podávací pračky - až 1,9 m dlouhá, 1,2 m vysoká, objem vody promícháván pomocí čerpadla → pohyb suroviny - vynášecím dopravníkem ven; rajčata, okurky
předmáčecí - až 5,2 m, technologická voda, až 30 °C; okurky
vzduchová - nádoba s vynášecím dopravníkem, obsahuje ventilátor vhánějící vzduch do roštů → probublávání
bubnová - horiz. ulož. buben, zčásti ve vodní lázni; jádrové ovoce, kořenová zelenina; otáčející se buben - 20 - 30 ot./min, kovový n. s dřevěnými latěmi
tryskové - rajčata; horiz. pásový dopravník, nad ním trysky, sprchování materiálu, délka 4 - 4,5 m, šířka 0,6 m
kartáčové - obsahuje vynášecí dopravník, uvnitř 3 - 5 otáčejících se kartáčů → pohyb vody → očištění

Klíčová slova:

praní

mytí

kartáče

dopravník

vnitropodniková doprava



Obsah:
  • Společné technologické úkony
    Obaly pro hotové výrobky (konzervárenské obaly)
    Přímá konzervace (sterilace)