Hledej Zobraz: Univerzity Kategorie Rozšířené vyhledávání

12 659   projektů
0 nových

Jeteloviny (leguminózy)

«»
Přípona
.pdf
Typ
přednášky
Stažené
2 x
Velikost
3,2 MB
Jazyk
český
ID projektu
6444
Poslední úprava
24.08.2015
Zobrazeno
1 290 x
Autor:
jiri.hosko
Facebook icon Sdílej na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Botanická charakteristika leguminóz
1. Leguminózy (jeteloviny) patří do čeledi bobovité (dříve vikvovité či motýlokvěté)
2. Jsou hmyzosnubné (entomofilní) a cizosprašné (alogamní), květy produkují nektar a pyl pro hmyzí opylovače, lákají je barvou korunních lístků a vůní
3. Většina kulturních druhů se množí pouze generativně
4. Díky tvorbě tvrdých semen mohou dlouhodobě přežívat v semenné půdní bance

Fixace vzdušného dusíku
- leguminózy žijí v symbióze k bakteriemi Rhizobium
- bakterie jsou specifické pro každý rod leguminóz
- bakterie vytváří hlízky na kořenech a fixují dusík, který poskytují rostlinám výměnou za asimiláty (cca 33 MJ/kg N)
- na 1 ha mohou poutat 150 - 300 kg N za rok (enzym nitrogenáza)
- hlavní zdroj dusíku pro výživu rostlin v systému ekologického zemědělství a v přírodních ekosystémech
- dusík je spolu s fosforem nejčastěji limitující živinou pro růst rostlin
- dusík je stavebním kamenem bílkovin (15% N), enzymů a nukleových kyselin

Klíčová slova:

leguminóza

pěstování

jeteloviny

kořeny

vojtěška setá

fenofáza



Obsah:
  • 1. Botanická charakteristika a specifika leguminóz
    2. Fixace vzdušného dusíku
    3. Význam víceletých leguminóz pro zemědělství
    4. Rizika při pěstování a zkrmování jetelovin
    5. Hlavní a méně významné (barevné) druhy jetelovin
    6. Vojtěška setá
    7. Jetel luční
    8. Jetel plazivý
    9. Výnosotvorné prvky jetelovin