Hledej Zobraz: Univerzity Kategorie Rozšířené vyhledávání

12 659   projektů
0 nových

Jakost a zpracování živočišných produktů - Vejce

«»
Přípona
.pdf
Typ
přednášky
Stažené
0 x
Velikost
0,8 MB
Jazyk
český
ID projektu
6148
Poslední úprava
13.07.2015
Zobrazeno
1 501 x
Autor:
agata.kucova
Facebook icon Sdílej na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Konzumace vajec
• historie
» pojídala se
- vejce holubů, perliček, kachen, plameňáků, pštrosů, racků, čejek
- pojídání roztlučené nebo rozmixované skořápky -prý dodává tělu a zubům vápník
» pochoutkou byla vajíčka
- leguána amerického, želv, ještěrek, mravenců
- slavnostní omeleta kuchyně francouzské kuchyně: vejce + mlíčí z kaprů
» vejce se užívají i jako kosmetický prostředek
• druhy konzumovatelných vajec
» slepičí
» kachní
» křepelčí
» pštrosí
» želví…

Význam vajec
• zvláště slepičí významná potravina
» výborné organoleptické vlastnosti
» vysoká nutriční hodnota
» široká využitelnost
- kulinární úpravy
- surovina
- polotovar
• spotřeba
» produkce konzumních vajec ve světě představovala vroce 1989 35 mil. t
- průměrná spotřeba vajec je cca 125 ks/obyv./rok
» liší se mezi chudšími zeměmi a vyspělými průmyslovými státy
- vprůmyslových zemích spotřeba nižší a klesá
- trend souvisí se zdravotnickou osvětou
- negativní dopady cholesterolu -rizikový výživový faktor
» doporučena maximální průměrná spotřeba 306 ks/obyv./rok

Klíčová slova:

vejce

produkce

spotřeba

konzumace

vady vajec

vytloukání



Obsah:
  • Konzumace vajec
    Význam vajec
    Porovnání produkce a spotřeby vajec [milióny ks]
    Velikost vajec
    Složení konzumních vajec
    Hlavní složky slepičích vajec
    Složení vaječného žloutku
    Složení vaječného bílku
    Vrstvy bílku
    Třídění skořápkových vajec
    Smyslové požadavky na slepičí vejce pro jednotlivé třídy jakosti
    Zdravotní nezávadnost vajec
    Vady konzumních vajec
    Chladírenské skladování konzumních vajec
    Technologické vlastnosti vajec
    Vytloukání vajec
    Pasterace vaječného obsahu
    Vaječné hmoty
    Vaječné výrobky