Hledej Zobraz: Univerzity Kategorie Rozšířené vyhledávání

12 632   projektů
0 nových

Výpisky z cvičení - Jakost a zpracování živočišných produktů

«»
Přípona
.doc
Typ
poznámky
Stažené
0 x
Velikost
0,2 MB
Jazyk
český
ID projektu
6144
Poslední úprava
13.07.2015
Zobrazeno
454 x
Autor:
agata.kucova
Facebook icon
Detaily projektu
Popis:
VÝZNAM A ZDROJE ŽIVOČIŠNÝCH PRODUKTŮ
Živočišné produkty - Maso jatečných zvířat, drůbeže, vejce, zvěřinu,
ryby, med a mléko tvoří důležitou a z hlediska nutriční hodnoty jen těžko
nahraditelnou složku ve výživě člověka.
- Je možné, ale s určitými potížemi, zajistit plnohodnotnou výživu člověka i bez masa. V
takovém případě by však bylo nutné nahradit přirozenou stravu zahrnující maso jinou
promyšleně sestavenou dietou a kombinovat rostlinné potraviny s mlékem a vejci.

Člověk - všežravec
- • mléko - jediný savec, který i v dospělosti konzumuje mléko
maso - senzorické a nutriční důvody
vejce - pro porovnání 100% bílkovina (zárodek)
med - nejstarší sladidlo, konzervační látka, medovina
Konzumace masa - • jakýkoliv živočich
• filozofická pohled - odpor k zabíjení jiných živočichů pro vlastní obživu
• člověk = predátor - důsledek evoluce
• člověk = kořist - lev, lední medvěd, piraňa,žralok
Konzumace masa člověkem
- lidské masožravectví je staré asi 20 - 25 tisíc let
- původně syrové maso a krev
- sumerské destičky mluví o oblibě skopového masa
- totéž Chetité ve 2. tis. př. n. l. v Malé Asii
- židé - velikonoční beránek
- Egypťané - posvátný Apis, Hathor (bohyně s hlavou krávy)
- krev - horká a slaná krev ovlivnila chuťové návyky člověka - jediná potravina přirozeně obsahující sůl
- ve Spartě se vyráběla jelítka a černá polévka z krve
- Eskymáci užívali krev v jídelníčku
- pastevecké kmeny ve východní Africe

Klíčová slova:

živočišné produkty

konzumace

zdroje

složení masa

vaznost

vejce



Obsah:
  • 1. Význam a zdroje živočišných produktů
    2. Barva masa a masných výrobků
    3. Vaznost masa
    4. Vejce