Hledej Zobraz: Univerzity Kategorie Rozšířené vyhledávání

12 659   projektů
0 nových

Produkce a spotřeba masa

«»
Přípona
.doc
Typ
poznámky
Stažené
0 x
Velikost
0,1 MB
Jazyk
český
ID projektu
9236
Poslední úprava
19.12.2016
Zobrazeno
820 x
Autor:
goldenlife
Facebook icon Sdílej na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Produkce = hmotnost jatečně opracovaných nebo upravených těl (JOT nebo JUT) - podklad pro zpeněžení jatečních zvířat „v mase“

Spotřeba masa (kromě ryb) = ve statistikách vyjádřena „v hodnotě masa na kosti“ (hodnota JUT připadající na jednoho průměrného obyvatele státu v kg/rok)

Pro výživu = množství přijatého libového masa (odhad) - vepřové maso 50 - 60% z hodnoty JUT

Vývoj v ČR:
- vrchol produkce a spotřeby masa r. 1989 (97,4kg/os/rok) a 1990 (96,5kg/os/rok)
- největší snížení spotřeby r. 1991 (ekonomická reforma - liberalizace cen (o 20% pokles spotřeby hovězího masa, o 30% zvýšení ceny)
- snižování až do r. 1995 (2 - 4%), mírné snížení i u vepřového a drůbežího masa
- r. 1996 nárůst spotřeby o 4 - 6%, hovězí pokles o 1,6%
- u hovězího masa vývoj ovlivněn nevýhodnou relací:
• jakost:cena (nevyhovující texturní vlastnosti)
• nedostatečná vyzrání a záměna
• výskyt BSE

Klíčová slova:

produkce

spotřeba masa

výživa

vývoj v ČR

stopové prvky

biologický agens

zdravotní rizika



Obsah:
  • Vývoj v ČR:
    Vlivy na spotřebu masa:
    Vývoj ve světě, v EU:
    Vývoj EU vs. ČR:
    Zdravotní aspekty konzumace masa:
    Nebezpečí spojená s konzumací masa:
    Chemické látky s různou toxikologickou prioritou:
    Z hlediska systematického biologická agens můžeme dělit:
    Zdravotní rizika (ZR) spojená s konzumací masa: