Popis:
		SENZORICKÁ ANALÝZA
= vědecká disciplína, která se zabývá hodnocením potravin pomocí lidských smyslů (netýká se jen potravin, ale i textilu, nábytku,..)
- hodnocení potravin bezprostředně našimi smysly, včetně zpracování výsledků lidským centrálním nervovým systémem
- probíhá za podmínek, kdy je zajištěno, objektivní, přesné a reprodukované měření
 = podstata každé vědecké disciplíny
CHEMICKÁ ANALÝZA: stanovení koncentrace složek potravin (kvalita, kvantita)
SENZORICKÁ ANALÝZY
 - hédonické příjemnosti (př. chuti, sladké, kyselé)
 - stanovení podnětů vyvolaných potravinami
 - po zpracování v mozku, zahrnující také citové přístupy
 - stanovení psychických stavů
HISTORIE
- člověk hodnotil potraviny od počátku své existence 
- historie vědeckého oboru:
 - od 2. sv. válka - USA - potřeba najít přijatelné potraviny pro armádu - dobře skladovatelné, odolné - např. čokoláda, která vydrží teplo
 - Evropa - Skandinávie - 40. léta - trojúhelníkový test
-první kniha o senzor. analýze - rok 1957 - Tilguer (Polsko), dále Masuayama a Miura (Japonsko 1962)
		
        
    
    Klíčová slova:
		
		  		  smyslové vnímání
		  		  dutina ústní
		  		  kosmetika
		  		  textura
		  		  konzumenské testy
		  		  senzorické hodnocení
		  		
		
				
		
		Obsah:
		
				- Smyslové vnímání
 Cns + stavba mozku
 Kůže
 Dutina ústní
 Základní chutě
 Zrak
 Sluchový orgán
 Smysl čichový
 Kosmetika
 Textura
 Laboratorní metody pro senzorickou analýzu
 Konzumenské testy
 Čaj
 Káva
 VÍno
 Senzorické hodnocen á masa a masných výrobků
 Mléko:
 VOda: