Popis:
		Operace masné výroby
Cíle:
 - dobrá, spolehlivá, vyrovnaná jakost MV
 - dosažení předpokládané výtěžnosti
Vlivy: 
 - kvalita suroviny
 
- 
hygiena procesu
 
- 
technologická vybavenost
 
- 
schopnosti pracovníků
 
- 
vaznost masa → zrání (HM 4 dny, VM 3 dny)
 
- 
řetězec nízkých teplot masa (0 - 4°C, bourárny do 10°C)
 
- 
návaznost operací
 
- 
standardizace základních surovin (bourání, třídění)
 
- 
součet voda + bílkoviny + tuk = 99% → stanovení vody a tuku a odečet od 99 = obsah bílkovin v mase
 
- 
rychlé analytické metody (stanovení 15min) → úprava složek
 
- 
využití Federova čísla → bílkoviny : voda = 1 : 3,8
MĚLNĚNÍ MASA:
 
- 
řezačky
 
- 
kutry - mělnění i míchání masa
 
- 
kostkovačky → řezání syrového hřbetního sádla (obecné vložky)
 
- 
přímé řezání, drcení, trhání, strouhání, hnětení masa → narušení bílkovin a jejich přístup k vodě
 
- 
destrukce buněčných membrán, uvolnění bílkovin → vaznost díla
 
- 
tření (teplota by neměla překročit 14 - 16°C → teplota menší než denaturace bílkovin) → nebezpečí denaturace bílkovin → zkrácení výrobků → nesoudržnost a rozpadavost výrobků
 
- 
dodržování zásad → ostré nože řezaček
 
- 
nízká teplota masa
		
        
    
    Klíčová slova:
		
		  		  mělnění masa
		  		  míchání díla
		  		  narážení masné výroby
		  		  uzení masa
		  		  chlazení
		  		  solení masa
		  		
		
				
		
		Obsah:
		
				- Mělnění masa:
 Míchání díla:
 Narážení mv:
 Tvarování mv:
 Uzení masa a mv:
 Tepelné opracování:
 Chlazení:
 Solení masa, vaznost masa: